Social

Basescu isi face guvernul praf

Pe Tariceanu l-a ajuns razbunarea lui Basescu. Intr-un interviu acordat postului Radio Romania Actualitati , ieri, presedintele l-a executat pe premier, aducindu-i unele dintre cele mai grave acuzatii.
E timpul sa iesim din minciuna, anunta Basescu, dupa care au urmat acuzele: Tariceanu minte cind spune ca, potrivit rapoartelor SRI cerute de el, nu exista nici un membru al guvernului care sa se afle sub influenta unor grupuri de interese, spune presedintele. A vrut sa acopere niste realitati, acuza presedintele, care insira apoi o lista de domenii in care denunta ineficient a Guvernului: sistemul de sanatate, sistemul vamal si sistemul energetic. Nici unul dintre subiectele pe care le abordez nu sint subiecte pe care sa nu le fi discutat cu premierul, incheie Basescu, si dezvaluie ca premierul a renuntat la anticipate dupa o intilnire cu doi oameni de afaceri si un jurnalist. A urmat replica timida a lui Tariceanu si, mai apoi, numele celor la care facea referire Basescu: Dinu Patriciu, Peter Imre si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu .

Cred ca este timpul sa iesim din minciuna, a anuntat Basescu, dupa care, a incercat sa lamureasca tot ce-l desparte de Tariceanu. In disputa cu privire la existenta unor grupuri care risca sa influenteze membri ai guvernului, afirmatie facuta de presedinte cu o saptamina in urma, acesta il acuza pe premier de doua lucruri. De faptul ca a cazut intr-o capcana atunci cind a cerut public SRI si SIE sa-i prezinte rapoarte care sa infirme sau nu cele spuse de presedinte si, mai grav, ca, de fapt, primul-ministru a vrut sa acopere niste realitati.

Mai exact, spune Basescu, primul-ministru a primit 21 de documente de la SRI, iar eu am solicitat SRI-ului sa-mi puna si mie la dispozitie aceleasi documente. Sint documente importante care nu pot fi facute publice. Eventual, voi merge pina la a cere declasificarea lor pentru a proba minciuna, daca va fi cazul. Pentru Basescu, acesta avea sa fie pretextul pentru atacuri mult mai dure la adresa premierului.

Lista lui Basescu

Presedintele a facut referiri directe la situatia existenta in sistemul de sanatate, acuzind guvernul de faptul ca prezerva sistemul corupt si ineficient mostenit de la PSD. Am blamat PSD-ul 2000-2004 pentru situatia din sanatate, iar acum ne facem ca o schimbam, spune Basescu care a acuzat apoi coruptia din vami si din sistemul energetic.

Aveam obligatia sa facem liberalizarea la energie in 2006; dintr-o data ne-a lovit graba si facem liberalizarea pina la 83% anul acesta si nu in 2006, cum aveam ca angajament, in conditiile in care - scuzati-ma ca o spun - este un sistem, ca sa nu-l etichetez mafiot, inechitabil de alocare a energiei. A urmat o alta lovitura cu adresa referitoare la privatizarea celor 8opt procente din Petrom catre sindicalisti.

De ce n-a mai demisionat Tariceanu

Nici unul dintre subiectele pe care le abordez nu sint subiecte pe care sa nu le fi discutat cu premierul, afirma presedintele Basescu care, pentru a nu lasa nici o umbra de indoiala asupra divortului dintre el si premier, mai face inca o dezvaluire -soc.

Basescu spune ca decizia lui Tariceanu de a nu mai demisona blocind procedurile pentru alegerile anticipate a fost luata de catre acesta in urma intilnirii cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist care are si el afaceri legate de omul de afaceri si cu un foarte important reprezentant al unui trust de tigari, care a avut loc la doua zile dupa intilnirea dintre ziarist si omul de afaceri.

Acest episod, dupa cum lasa sa se inteleaga in continuare Basescu, e symptomatic pentru existenta a ceea ce el numeste grupuri mafiote.

Premierul pareaza, dar fara forta

Premierul Tariceanu a incercat aseara, intr-o declaratie de presa, sa amortizeze lovitura primita de la presedintele Basescu, neraspunzind pe fond acuzatiilor dar facind in schimb o teorie a grupurilor de interese.

Tariceanu a spus ca nu e nimic secret in existenta grupurilor de interese economice, dind exemplu banci din Italia, Germania, Belgia interesate de privatizarea BCR. Factorul politic are interesul sa promoveze interesele economice ale firmelor din propria tara, a comentat premierul, cu amendamentul ca asa ar trebui sa procedeze si Romania. Problema intervine atunci cind acestea vin in contradictie cu interesul national sau atenteaza la integritatea Romaniei, a mai explicat Tariceanu, sugerind ca ar fi neserios felul in care a pus problema presedintele, atit timp cit nu a facut referire la pericolele enuntate.

Oricum, a repetat premierul, nu a existat nici o decizie a guvernului care sa favorizeze grupuri de interese. In continuare, Tariceanu a mai explicat o data ca a renuntat la demisie, blocind astfel anticipatele, din cauza inundatiilor, si s-a aratat preocupat in general de eliminarea consecintelor acestora si de respectarea calendarului integrarii si indeplinirii programului de guvernare, scop in care si-a prezentat si programul pe ieri si azi. El nu a comentat insa pe marginea eventualelor influente care l-ar fi facut sa se razgindeasca, asa cum a sugerat Basescu. Tariceanu a afirmat ca este de aceeasi parere cu presedintele in ceea ce priveste lupta anticoruptie, chiar daca uneori opiniile difera.

Seres: Blaga si Copos s-au impotrivit ordonantei Petrom

In privinta acuzelor legate de ordonanta cu vinzarea actiunilor Petrom catre salariati, ministrul conservator al Economiei, Condrut Seres, spune ca ordonanta a intrat pe ordinea de zi a Guvernului probabil de la cineva de la Secretariatul General al Guvernului. Ministrul Economiei spune ca ministrii care s-au opus adoptarii acesteia au fost Blaga si Copos. Amintim ca ordonanta cu pricina stabileste dreptul salariatilor Petrom de a cumpara 8% dintre actiuni. In varianta initiala se stabilea ca asociatia salariatilor din Petrom poate sa cumpere actiunile. Asociatie condusa, dupa cum se stie, de Liviu Luca.

Ordonanta urmeaza sa fie insa rediscutata, pozitia ministrului (institutia care face vinzarea) fiind aceea ca fiecare salariat poate, in nume personal, sa cumpere actiuni. Nu l-am vazut pe Tariceanu decit o singura data, ne-a declarat liderul sindicalistilor din Petrom, Liviu Luca, intrebat cum comenteaza suspiciunile lui Basescu, acelea ca actiunile de la petrom ar putea ajunge intr-o singura mina. Daca puteti sa ma luminati si pe mine cum as putea sa ajung sa am acele actiuni, le facem juma-juma. Mai trebuie insa sa vedem ce facem si cu cei 70.000 de oameni (salariatii Petrom n.red.) care vor alerga sa ne ia gitul, afrima Luca.

Patriciu: Premierul n-a vorbit cu mine

Pentru ca este un sustinator al lui Tariceanu, l-am intrebat pe Dinu Patriciu daca el este omul de afaceri cu care premierul s-a sfatuit inainte de a renunta sa-si mai dea demisia. Cu mine n-a vorbit despre asta si, la cum il stiu eu pe Calin, nu ia astfel de decizii dupa ce isi consulta prietenii, a spus Patriciu. El a mai spus ca nu stie care ar fi omul de afaceri la care a facut referire Basescu, dar a afirmat ca decizia premierului cred ca a fost cu siguranta o decizie democratica, luata in urma discutiilor cu cei din partid.

Declasificarea unei informari SRI se face prin guvern

Declasificarea unei informari SRI, precum cea din cazul intilnirii dintre premierul Tariceanu si celelalte trei persoane, se poate face numai prin Hotarire de Guvern. Potrivit Legii 182/2002, privind informatiile clasificate, SRI trebuie sa sesizeze Guvernul, iar membrii Executivului trebuie sa emita o HG in sensul declasificarii informarii respective. La sesizarea expresa a presedintelui Traian Basescu, conducerea SRI poate cere Guvernului sa demareze procedurile de a unei informari.
Basescu a afirmat, ieri, ca comunitatea de informatii nu e o structura care sa se aseze deasupra serviciilor. Aceasta comunitate de informatii nu este o structura care ordona serviciilor; serviciile lucreaza sub controlul CSAT si pe legile lor. Dar discutam de capacitatea optimizarii analizei informatiilor, si acest lucru se va crea. Va pot spune ca o sa-l creez la nivelul CSAT, a precizat Basescu.

ULTIMA ORA

Tariceanu admite ca s-a intilnit cu Patriciu, Imre si S.R. Stanescu, inainte de revocarea demisiei


Premierul Tariceanu a facut, aseara, preciza ri suplimentare referitoare la acuzatiile aduse de Basescu. El a afirmat, printr-un comunicat, ca omul de afaceri la care se refera presedintele in interviul sau este Dinu Patriciu, cu care ma cunosc de 15 ani. Seful executivului adauga: ne-am intilnit public pe 17 iulie, la o masa intr-un restaurant din Snagov, unde ni s-a alaturat ulterior si Sorin Rosca Stanescu. Tariceanu mentioneaza ca tot atunci am invitat sa ia loc alaturi de noi si un important consilier prezidential, care era impreuna cu sotul.

Apropiati ai premierului ne-au declarat ca este vorba de Elena Udrea si de sotul ei, Dorin Cocos . Premierul insista asupra faptului ca atunci s-a discutat despre orice subiect pretabil la o conversatie la o masa la care participau aproximativ zece persoane . Pe de alta parte, Tariceanu spune ca reprezentantul industriei de tutun la care face referire seful statului este Peter Imre, vechi prieten de peste 12 ani.

El sustine ca nici masa luata in restaurantul public si nici discutia cu acesta din urma nu au avut vreo influenta asupra deciziei de a renunta la anticipate. Tariceanu mentioneaza ca eu nu iau decizii politice in functie de opiniile cunoscutilor mei. Ca dovada a inexistentei ingerintelor denuntate de Ba-sescu, Tariceanu afirma ca a fost criticat de ziarul Ziua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea