Social

Basescu: "Imi asum raspunderea pe proiectele de legi ale securitatii"

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat in sedinta de ieri strategia de securitate nationala . Pe fondul duelurilor declarative dintre presedinte si premier, seful statului a calificat sedinta consiliului ca fiind una "placuta, relaxata", in care a cautat sa faca fericit pe fiecare. B

asescu a afirmat ca strategia de securitate nationala nu a suportat modificari pe fond si de formulare, iar la contributia sa finala si-au adus aportul toate ministerele. Seful statului a aratat ca este un document modern care reflecta aspiratiile de astazi ale Romaniei, care acopera atat obligatiile in structurile NATO, cat si UE ca viitor membru de la 1 ianuarie 2007.

Presedintele a afirmat ca documentul fixeaza rolul Romaniei in regiune. Basescu a mai afirmat ca documentul a fost adoptat fara nici o obiectie , iar prin adoptarea strategiei Romania intra in alta etapa de reprezentare a propriilor interese. Basescu a adaugat ca a tinut cont de observatiile premierului, precizand ca toate propunerile lui Tariceanu au fost refuzate.

Seful a spus despre conceptul de "buna guvernare" - atat de criticat - ca este un concept de baza ce figureaza in tratatul constitutional al UE. "Am tinut cont de unele observatii ale premierului, dar nu si de erori", a spus Basescu, precizand ironic ca consilierii premierului "nu au stiut" de acest concept.

Presedintele Basescu a anuntat ca-si asuma proiectele de legi ale sigurantei nationale, "avand in vedere discutiile si politicianismul": legea informatiilor si contrainformatiilor, legea SRI, SIE si statutul ofiterului de informatii. "Aceste legi vor suporta modificari urmare a observatiilor de la societatea civila, iar dupa 30 de zile de dezbatere publica vom fi in masura sa avem un pachet de legi care sa reflecte nevoile de securitate ale Romaniei".

Seful statului a anuntat ca de astazi acestea vor fi postate pe site-ul administratiei prezidentiale. Basescu a precizat ca institutiile statului se conduc dupa Legea sigurantei nationale din 1991. "Trebuie sa depasim jocul politicianist legat de aceste legi", a spus seful statului, apreciind ca acest set de documente este absolut necesar.

Presedintele a afirmat ca dezbaterea publica le va aduce "la forma care sa nu mai sperie pe nimeni". In cadrul sedintei a fost discutata si forma in care vor fi promovate pachetele de legi, seful statului avansand doua variante, una a gasirii unui partid care sa si le asume, iar cea de-a doua - prin procedura asumarii guvernului.

"Spre satisfactia mea, Tariceanu a dorit ca pachetul de legi sa fie asumat de guvern", a spus presedintele, afirmand ca forma finala a pachetului legislativ va reveni in CSAT pentru aviz in vederea dezbaterii in Parlament.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea