Social

Basescu: Educatia a coborat in toate evaluarile internationale, fata de 1990

Presedintele Traian Basescu a chemat astazi la Cotroceni reprezentanti ai societatii, pentru semnarea Pactului National pentru Educatie. Documentul initiat de seful statului a fost deja parafat de partidele politice parlamentare la inceputul lunii martie. „Semnarea pactului de catre partide arata tocmai depolitizarea sa”, a declarat presedintele la inceputul discursului sau, ca o replica la acuzele aduse de trei sindicate din invatamant care au refuzat sa semneze pactul. „Aici nu incape jocul politic. Este un document care intr-o pagina pune diagnosticul sistemului de educatie si pe alte 27 de pagini da solutii”, a continuat Basescu. Legile educatiei au suportat 28 de modificari, in ultimii 10 ani. „Fiecare ministru s-a simtit obligat sa faca 2-3 modificari, punand pe ele numele de reforma”, a subliniat seful statului. Traian Basescu nu s-a dat la o parte sa vorbeasca si despre sistemul de educatie de dinainte de 1990. In acest context, presedintele a avertizat ca toate evaluarile internationale au aratat un declin consistent in actul educational, problema ce pune in pericol „soarta Romaniei”. „Nu are nici un sens sa sacrificam viitorul Romaniei, doar pentru ca n-am avut curaj la un moment dat sa facem poza adevarata despre situatia educatiei romanesti”. Presedintele a raspuns cu aceasta ocazie si acuzatiilor venite din partea sindicatelor din invatamant care au refuzat sa semneze pactul. „Eu nu sunt in campanie in acest moment”, a subliniat Traian Basescu, adaugand inca o data ca „aici nu este nici o unda de joc politic”.

Exista si opozanti

Trei sindicate din invatamant si o o organizatie studenteasca au anuntat ca nu sustin Pactul pentru educatie, pe motiv ca acesta contine doar principii generale. Presedintele si reprezentantii mai multor organizatii ale societatii civile vor semna luni la Palatul Cotroceni, Pactul National pentru Educatie. Documentul initiat de seful statului a fost deja semnat de partidele politice parlamentare pe 5 martie. Modernizarea sistemului si a institutiilor de educatie, asigurarea a 6% din PIB pentru Educatie si 1% pentru Cercetare sunt doar 2 dintre punctele pe care le contine documentul. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala " Alma Mater " au afirmat luni, intr-un comunicat de presa comun, ca nu vor semna Pactul National pentru Educatie intrucat "semnarea acestuia ar capata o conotatie politica" si ar insemna asumarea unui document de natura "sa ingradeasca" posibilitatile sindicalistilor de a actiona pe viitor in interesul membrilor sai. "Ne exprimam insa disponibilitatea de a participa la elaborarea unei strategii nationale, care sa asigure, in perioada 2008-2013, coerenta unei reforme educationale in Romania. Constatam insa cu regret ca, in forma sa finala, acest document este pur "declarativ", fara a impune niciun fel de obligatii autoritatilor centrale si/sau locale ale statului. Practic, el enunta doar principii generale, sustinute de noi de ani de zile, fara a lua in consideratie unele revendicari majore ale personalului din invatamant: alocarea unui buget pentru educatie de minimum 6% din PIB, in care sa nu mai fie incluse veniturile proprii, finantarea direct pe unitatea de invatamant, o lege a salarizarii intregului personal din sistem, mentinerea titularizarii in sistem", se arata in comunicat.

Sindicalistii au reporosuri

Unul dintre reprosurile sindicalistilor se refera la faptul ca nu au fost consultati in vederea redactarii textului acestui pact. Totodata, reprezentantii celor trei federatii sindicale considera inoportuna amanarea pachetului de legi ale educatiei. FSLI acuza, intr-o scrisoare deschisa adresata luni presedintelui Traian Basescu, ca in Pactul pentru Educatie "nu a identificat" nici o precizare referitoare la politicile de sustinere in dezvoltarea carierei didactice, a perspectivelor salariale. Un alt aspect "discutabil", in opinia FSLI, il reprezinta modul de realizare a descentralizarii financiare prin adoptarea principiului "finantarea urmeaza elevul", din cauza faptului ca, in mediul rural, in cea mai mare parte, reteaua scolara nu permite alegerea scolii , iar finantarea "per capita" nu tine cont de conditiile specifice ale unitatilor scolare. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea