Social

Baronii se viseaza premieri regionali

Partidele arunca nume grele in lupta pentru sefia Consiliilor Judetene. Miza e una importanta: cine controleaza banii si puterea din teritoriu cistiga si alegerile parlamentare la toamna.

Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, Cristian Boureanu, Sorin Frunzaverde, PD-L, Nini Sapunaru (PNL), Ilie Sirbu sau chiar nou intratul in politica Anghel Iordanescu (PSD) sint doar citeva din numele sonore din artileria partidelor care se pregatesc sa paraseasca Parlamentul pentru a candida in vara pentru sefia unor Consilii Judetene .

Adica pentru a deveni baroni locali, alaturi de citiva consacrati a caror putere a impus trendul: Liviu Dragnea, Marian Oprisan , Nicusor Constantinescu, Nicolae Mischie, Dan Ilie-Morega, Ilie Mantog.

Miza politica e una uriasa: cine dobindeste controlul judetelor, adica distributia banilor guvernamentali si europeni, cine gestioneaza proiectele de dezvoltare, poate decide culoarea politica a intregii comunitati la alegerile generale din toamna.Cu alte cuvinte, decide cine cistiga alegerile parlamentare si puterea la nivel central.

„Cine cistiga alegerile pentru Consiliile Judetene in vara cistiga alegerile in toamna“, afirma raspicat senatorul PSD Ilie Sirbu, care prevede ca in scurt timp puterea unui presedinte de CJ va creste considerabil. „Va fi un fel de prim-ministru, un guvernator in teritoriu, daca se vor face regiuni.

Primul semnal al puterii presedintilor de CJ a fost dat in PSD, cind acestia au reusit sa impuna votul uninominal pentru aceste institutii. Al doilea pas il va reprezenta schimbarea legii privind atributiile acestor presedinti. Atunci nu vor mai conta partidele politice din care vin acestia: vor veni oameni cu legea, cu toata forta pe care o au in spate data de vot si vor impune proiectul.

Vom asista la moartea centralizarii in partide, presedintii de Consilii Judetene vor dori sa aiba tot mai multe atributii: sa aiba un cuvint de spus in numirea oamenilor in descentralizate etc., sa stie lumea de stapin. Acesta este viitorul pe care putini au curajul sa-l enunte“, afirma senatorul pesedist, care adauga ca „a sosit timpul ca unii lideri marcanti de la centru sa mai dea prin teritoriu“.

Coordonatorul politic al campaniei PNL, Bogdan Olteanu, e la fel de transant precum Sirbu: „Am decis sa candideze mai multi parlamentari, pentru ca vrem cit mai multe Consilii Judetene si vrem ca respectivii sa atraga si cit mai multe voturi pentru partid“.

Si deputatul PD-L Cristian Boureanu crede ca alegerile pentru sefia CJ reprezinta un test pentru parlamentarele din toamna. „Realizam foarte clar ca politica s-a mutat destul de mult pe zona locala. Si stinga, si dreapta considera ca au prima sansa la cistigarea alegerilor din toamna.

Iar partidele au vrut sa puna un cap de pod si sa cistige judetele. Presedintii de Consilii Judetene vor fi foarte importanti. Banii, proiectele si responsabilitatea pentru un judet mare sint mai mari decit 2/3 dintr-un minister. Pentru mine a fost o alegere pe care am luat-o independent de discutiile de la centru.

Fiind presedinte de filiala si constatind ca in toate sondajele partidului si studiile facute de mine sint perceput ca principala voce a opozitiei in judet, am decis sa candidez. Cred ca pentru mine sloganul partidului se aplica foarte bine in acest moment: „Facem ce trebuie!“. Personal, daca voi cistiga Consiliul Judetean, cred ca voi avea o legitimitate mai mare data de puterea votului direct“, spune Boureanu.

Un alt democrat-liberal, fostul ministru al Industriilor Radu Berceanu, vrea si el o presedintie de Consiliu Judetean. La Dolj. „Pentru ca e o functie importanta, pentru ca in sfirsit trec prin alegeri uninominale. Daca nu s-ar fi schimbat modul de alegere nici nu as fi candidat.

Pentru ca inainte de alegerile trecute am declarat ca este ultima oara cind voi candida pe liste. In plus, noi aveam o problema la Dolj. Presedintia Consiliului Judetean era veriga lipsa din portofoliul nostru. Ne trebuia un candidat care sa-l bata pe actualul presedinte de la PSD. Nu aveam alta varianta“, afirma Berceanu.

La rindul sau, fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur vorbeste despre aceeasi provocare uninominala: „PD-L ca partid trebuie sa se aseze pe piloni legitimati la ei acasa. Traiectoria politica normala ar fi legitimarea in primul rind pe plan local si de abia apoi pe plan national. Si mai e si o provocare sa ne masuram ca oameni politici in vot uninominal“.

Considerat unul dintre baronii PSD cu un cuvint greu de spus, Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, pune accent si el pe legitimitatea pe care ti-o da un mandat de presedinte de Consiliu Judetean in interiorul partidului: „Puterea de influenta este foarte mare, ai un cuvint greu de spus“.

Politologul Cristian Pirvulescu crede ca pentru unii parlamentari candidatura pentru sefia Consiliilor Judetene reprezinta o oportunitate de a accede in partid. „Sorin Frunzaverde este un caz aparte. Ca si Liviu Dragnea de la PSD. Frunzaverde a fost presedinte de Consiliu Judetean, apoi parlamentar, ministru, europarlamentar, iar acum doreste sa revina la sefia CJ.

In rest, ceilalti nu fac parte din cercul imediat al puterii formale din partide si sint impinsi de partid sa dobindeasca notorietate. Se intimpla nu numai la PSD sau PD-L de ceva vreme, ci si in PNL. Oricum, acest trend este o dovada ca partidele au esuat in a adopta politici de recrutare coerente si eficiente la nivelul cadrelor administratiei locale si arunca persoane, jucatori de Liga 1, de nivel national in batalia pentru functii locale .

Avem partide electoraliste, de campanie, in care politica de cadre si candidatii sint dictati de necesitatea de a obtine voturi. Esalonul judetean devine foarte important in partide. E cazul de multa vreme in PNL, acolo unde structura nationala e decisiva inconstant, se intimpla din 2006 in PSD si acelasi lucru se petrece si in PD-L, acolo unde in raport cu puterea lui Basescu doar organizatiile judetene pot opune rezistenta“, afirma Pirvulescu.

Principalele atributii ale presedintelui Consiliului Judetean

- coordoneaza si controleaza activitatea institutiilor si serviciilor publice de sub autoritatea Consiliului Judetean;
- exercita functia de ordonator principal de credite;
- intocmeste proiectul bugetului propriu al judetului si contul de incheiere a exercitiului bugetar si le supune spre aprobare Consiliului Judetean, in conditiile si la termenele prevazute de lege;
- urmareste modul de realizare a veniturilor bugetare si propune Consiliului Judetean adoptarea masurilor necesare pentru incasarea acestora la termen;
- propune Consiliului Judetean spre aprobare, in conditiile legii, organigrama, statul de functii, numarul de personal si regulamentul de organizare si functionare a aparatului propriu de specialitate, a institutiilor si a serviciilor publice de sub autoritatea acestuia;
- propune Consiliului Judetean numirea si eliberarea din functie, in conditiile legii, a conducatorilor institutiilor publice si serviciilor publice de sub autoritatea acestuia.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea