Social

Banii SAPARD sint in siguranta: nu pot fi cheltuiti

Fondurile SAPARD destinate Romaniei ridica noi probleme. UE nu este de acord cu redistribuirea banilor alocati pe domenii. Aceasta in conditiile in care sint domenii cu grad de absorbtie putin peste 11%.
Pentru ca absorbtia banilor SAPARD este inegal distribuita pe masuri, Ministerul Agriculturii s-a gindit ca ar fi bine sa se faca o redistribuire de fonduri: sa se ia de la domeniile unde s-au cheltuit putini bani, in favoarea celor unde cererile depasesc fondurile. Raspunsul Comisiei Europene a fost insa un nu hotarit. Singura concesie facuta de UE se refera la redistribuirea banilor in favoarea zonelor inundate. Redistribuirea sumelor intre masuri nu este agreata de Uniunea Europeana. Oficialii europeni nu sint de acord cu ideea de a redirectiona fonduri, pe motiv ca pe unele masuri nu se vor cheltui bani, a declarat Samoila Szabo, director general in cadrul Agentiei SAPARD.

Potrivit acestuia, decizia UE ridica riscurile de a nu cheltui sumele alocate prin acest program. Cele mai slabe accesari au fost inregistrate la masura cu privire la imbunatatirea pregatirii profesionale - 11,67% din bugetul alocat, la cea referitoare la investitiile in exploatatii agricole - 30,4%, si la diversificarea activitatilor economice - 21,6%. Pe submasura referitoare la plante tehnice nu avem nici un proiect. La zahar si masini agricole avem foarte putine, ca si la cartofi si legume, a mai spus Szabo. In total, mai trebuie cheltuite peste 246 de milioane de euro, adica 28,6% din fondurile SAPARD.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea