Social

Balonarea, simptom al suferintelor digestive

Cercetarile arata ca in 24 de ore in intestinul subtire si in colon se strang circa 1,5 litri de gaze. Si asta nu numai daca mancam fructele cu coaja sau cedam in fata tentatiilor oferite de o mancare de varza sau fasole. De unde apar gazele in tubul digestiv? Ne explica cum se formeaza si cum ne influenteaza balonarea digestia, profesor doctor Alexandru Oproiu, sef de scoala in gastroenterologie . CUM SE FORMEAZA In primul rand, unii oameni grabindu-se nevoie mare sa manance cat mai repede inghit mult aer. Medicina numeste asta aerofagie, meteorism sau flatulenta . Acest aer inghitit creeaza necesitatea de a fi eliminat si asta se face prin eructatii zgomotoase sau cum zice romanul prin ragaieli. Aerul se inghite si in timp ce se bea un lichid, in special bauturi carbogazoase . Aerul inghitit se ridica in partea superioara a stomacului, mai ales in zona de sub coaste, in stanga. Presiunea acestor gaze forteaza sfincterul dintre esofag si stomac si omul ajunge sa ragaie. Mult aer inghit si mestecatorii de guma, deoarece odata cu saliva acestia inghit si aer. alimente de evitat Dar gaze se acumuleaza si in intestin. In intestinul subtire gazele care se acumuleaza sunt bioxidul de carbon, hidrogenul si metanul, rezultate din actiunea bacteriilor asupra alimentelor, mai ales asupra hidrocarbonatelor. Balonarea apare mai ales la cei care sufera de sindromul intestinului iritabil generat mai ales de labilitatea sistemului nervos. Si cei care sufera de dispepsii, dischinezii biliare sau colita de fermentatie nu pot uneori sa doarma din cauza gazelor intestinale. Alimentele cu multa celuloza sau amidon cum sunt lintea, fasolea, varza, salata verde, ridichile, ceapa sau prazul trebuie consumate moderat mai ales de cei care au o vezica biliara lenesa. TRATAMENT NATURIST Exista numeroase plante care ne ajuta sa scapam de aerul din intestine. Angelica si mladitele de ienupar, sub forma de tinctura, 30 de picaturi de trei ori pe zi, sunt cele mai eficiente. In plus, o saptamana tineti 30 de minute sub limba un varf de lingurita dintr-un amestec de anason, seminte de chimion, talpa-gastei si maghiran, rasnite fin. Nu uitati, lasati grijile deoparte, beti lichidele incet si mancati fara graba.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea