Social

#negocieri geoana boc #psd pdl ciolan #psd pdl guvern

Presa de azi: PD-L si PSD au tabarat pe ciolan

In asteptarea premierului-surpriza, negocierile PSD-PDL merg ca unse, titreaza Cotidianul in editia de miercuri. Se pare ca Geoana si Boc au facut ieri si o halta la Cotroceni inainte de a se aseza la masa negocierilor.

Pesedistii si democrat-liberalii au negociat marti in mare secret, undeva in afara Bucurestiului, formarea unei coalitii de guvernare.

In prima parte a discutiilor, care potrivit unor surse au avut loc la Corbeanca, delegatiile celor doua formatiuni s-au concentrat pe armonizarea programelor de guvernare.

"Acum nu discutam portofolii sau persoane, discutam doar principii. Vrem sa punem la punct un 'Pact pentru Romania' care sa cuprinda viziunile comune asupra reformei in sanatate, reformei educatiei si revizuirea Constitutiei . Daca picam de acord, impartirea portofoliilor se face in 30 de minute", a declarat pentru Cotidianul Elena Udrea.

Totusi, surse din PSD prezente la negocieri sustin ca negocierile au mers foarte bine, reusindu-se chiar si impartirea paritara a ministerelor.

Din Gandul aflam ca Boc si Geoana si-au numarat ministerele. Cota unica ramane. Se vor lua masuri compensatorii pentru categoriile defavorizate, asa cum a cerut PSD. UDMR ramane in cartile viitoarei guvernari.

La nivel de "principii", negocierile dintre PSD si PD-L au mers ca unse, cele doua partide anuntand ca merg impreuna la guvernare nu pentru ca isi doresc puterea, ci pentru ca isi doresc sa scoata tara din criza.

Lucrurile s-au impotmolit atunci cand discutiile au ajuns in zona impartelii propriu-zise, facuta departe de ochii presei si negata in declaratiile oficiale.

Desi toata lumea a dat asigurari ca nu s-a discutat de nume, ci doar de principiul impartirii posturilor, existau, marti seara, mai mult de 40 de pretendenti pentru circa 20 posturi ministeriale.

PD-L si PSD au desenat pe hartie un algoritm de reprezentare in Executiv, care spune ca PD-L da functia de premier, PSD obtine un vicepremier si are dreptul sa-si aleaga primul minister.

Numele cel mai des rostit de pesedisti pentru functia de vicepremier era cel al lui Ilie Sarbu, in conditiile in care Mircea Geoana ar fi dorit sa preia presedintia Senatului, iar Miron Mitrea isi anuntase colegii, cu o zi inainte, ca nu doreste sa intre in Executiv.

Gardianul scrie ca PSD si PD-L lungesc pelteaua negocierilor. A doua runda de negocieri intre PSD si PD-L nu a dus la niciun rezultat palpabil. Liderii celor doua partide, Mircea Geoana si Emil Boc nu au avut de spus prea multe lucruri in plus fata de intalnirea precedenta.

Singurele noutati ar fi faptul ca PSD a declarat ca pregateste un candidat propriu puternic la presedintie care sa-i tina piept presedintelui Traian Basescu iar PD-L a sustinut ca nu va renunta la aportul la guvernare al UDMR.

Intalnireade marti seara dintre cei opt negociatori ai PSD si tot atatia ai PD-L a fost una de rutina, fara concluzii precise, care s-a asemanat pe alocuri cu prima intalnire dintre PNL si PDL.

Negocierile au tinut in jur de o ora, timp in care, dupa cum sustin cei doi lideri nu s-a vorbit de nume sau impartiri de portofolii ci doar de compatibilitati intre programe si proiecte. Primul care a iesit la declaratii a fost liderul PD-L Emil Boc.

El a spus ca "'premisele realizarii unui compromis rational cu PSD" , ca "exista puncte de vedere relativ comune precum necesitatea crearii de locuri de munca si a mentinerii acestora, necesitatea mentinerii cotei unice.

Din Evenimentul Zilei putem citi ca PD-L si PSD au tabarat pe ciolan. Liderii PD-L si PSD au negociat marti toata ziua, fiecare partid urmarind sa-si adjudece o parte cat mai consistenta din fotoliile influente ale viitorului executiv.

Printre cele mai disputate puncte au fost: numele premierului avansat de democrat- liberali, Theodor Stolojan, si participarea UDMR. In ambele chestiuni, PSD a avut rezerve si nu si-a dat acordul explicit.

Emil Boc a subliniat punctele comune care exista intre cele doua partide. "Doua partide venind din directii diferite pot gasi puncte comune", a precizat Boc.

Adevaratele dispute s-au starnit la discutia despre ministere. PD-L si PSD s-au contrat aprins pe Ministerul Transporturilor, dar mai ales cel al Internelor. Democrat- liberalii nu voiau sa cedeze deloc. Vasile Blaga nu voia sa renunte la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, in ciuda insistentei cu care il revendica baronul PSD Liviu Dragnea.

In final, s-au cedat Transporturile, revendicate de Dragnea drept compensatie pentru Interne si Administratie. PD-L si-a adjudecat, in schimb, Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, un portofoliu cu foarte multi bani europeni.

In Romania libera putem vedea Cum ar putea arata guvernul PSD-PD-L. Conform discutiilor preliminare dintre social-democrati si pedelisti, s-ar fi conturat deja o prima impartire a ministerelor, ramanand nedecise o serie de portofolii pentru care ar avea candidati ambele partide.

Concret, potrivit unor surse citate de Agerpres, PD-L-ului i-ar reveni Apararea (pentru consilierul prezidential Mihai Stanisoara), Internele (Vasile Blaga), Turismul (Roberta Anastase), Dezvoltarea Regionala Durabila (Adriean Videanu), Transporturile (ex-ministrul Radu Berceanu) si Administratia (Gheorghe Pogea).

PSD si-ar adjudeca, in schimb, Finantele (fostul ministru Mihai Tanasescu), Afacerile Externe (Titus Corlatean), Economia (Iulian Iancu), Comunicatiile (Dan Nica) si Munca si Protectia Sociala (Marian Sarbu).

Nedecise ar fi inca Educatia (sunt propusi Ecaterina Andronescu si Catalin Croitoru), Justitia (Cristian Diaconescu si Monica Macovei), Agricultura si Alimentatia (Ilie Sarbu si Gheorghe Flutur), Mediul (Sulfina Barbu si Rovana Plumb), Tineretul si Sportul ( Nicolae Banicioiu si Bogdan Cantaragiu). In primii doi ani, Mircea Geoana ar urma sa primeasca functia de vicepremier ori pe cea de presedinte al Senatului.

Jurnalul National prezinta in exclusivitate un sondaj CURS, potrivit caruia Alianta PSD+PC cu PDL e preferata de romani. Un sondaj CURS realizat in perioada 4-8 decembrie 2008, in exclusivitate pentru Jurnalul National, arata ca majoritatea romanilor prefera la guvernare o alianta intre PSD+PC si PD-L, formatiuni care in opinia lor trebuie sa faca parte neaparat din noul executiv, condus de Theodor Stolojan, considerat cel mai potrivit pentru acest post.

Prioritatile agendei populatiei, traduse in cele mai importante probleme care ar trebui sa le rezolve noul guvern, se refera cu precadere la cresterea veniturilor si reducerea efectelor posibile ale crizei. Aceste doua mari probleme sunt constientizate, cumulat, de 60% din populatia Romaniei.

Partidele despre care romanii cred ca ar trebui sa faca parte neaparat din noul guvern sunt PD-L (38%) si PSD (34%).
Cea mai potrivita asociere de partide pentru a forma noul guvern este PSD+PC cu PD-L, pentru 28% din romani. Pe locul doi se afla asocierea dintre PD-L si PNL, cu 26%, iar pe trei, Alianta PSD+PC si PNL, cu 14%.

61% din votantii Aliantei PSD+PC prefera o coalitie cu PD-L , 36% o coalitie cu PNL si 3% o alianta cu PD-L si PNL . 34% din votantii PD-L prefera o alianta cu PSD+PC, 64% cu PNL si 2% cu PSD+PC si PNL. 63% din votantii PNL prefera o alianta cu PD-L, 32% cu PSD+PC si 5% cu PSD+PC si PD-L.

Din Ziua aflam Cum s-a rupt alianta PNL-PSD. Alianta dintre liberali si pesedisti era ca si incheiata in noaptea alegerilor, optiunea de a merge alaturi de PNL la guvernare avand mai multi adepti in randurile social-democratilor decat cea care ii implica pe democrat-liberali. Prima fisura a aparut chiar in declaratia lui Tariceanu dupa aflarea rezultatelor.

Desi exista un gentleman's agreement prin care acesta trebuia sa anunte oficializarea relatiei cu PSD, liderul liberal a refuzat sa numeasca un partener cert de coalitie, insistand ca cei ce accepta programul de guvernare si ii ofera functia de premier au intaietate.

Dupa o saptamana de negocieri esuate , pesedistii s-au aruncat fara nicio rezerva in bratele PD-L pentru a pune mana pe putere.Varianta PSD-PNL a fost pana in ultima clipa optiunea numarul unu in sanul PSD, principalii sustinatori fiind Ion Iliescu, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc.

Social-democratii s-au simtit tradati de liberali chiar dupa aflarea rezultatelor de la exit-poll-uri, pentru ca acestia au incalcat intelegerea de principiu si au refuzat sa semneze un document oficial. Mai mult, la negocierile intre cele doua parti, penelistii au insistat pe functia de premier pana in panzele albe, nedumerindu-i complet pe social-democrati.

"Nu am inteles ce a fost in capul celor de la PNL. Au insistat pana in ultima clipa pentru un Tariceanu premier. A fost o prostie din partea lor. Nu stiu care va fi soarta lor pe viitor daca raman in opozitie", s-a confesat un lider social-democrat.

Nici Viorel Hrebenciuc nu a dat semne ca pricepe foarte multe din pozitia liberalilor, el reprosandu-i in mai multe randuri lui Bogdan Olteanu atitudinea avuta in timpul negocierilor dintre cele doua partide.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea