Social

#ion iliescu #interne #oprea #ardelean #demisii

Presa de azi: Ion Iliescu vrea sa controleze Ministerul de Interne

Coada "Vulpii", scurtata", titreaza Jurnalul National in editia de joi. Virgil Ardelean a demisionat din functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, unde fusese numit vineri.

Plecarea lui Ardelean de la "doi s-un sfert" vine la o zi dupa ce Gabriel Oprea , care l-a numit in functie, a demisionat de la conducerea Internelor.

"Vulpea", asa cum este supranumit Ardelean, nu a dat nici o explicatie in legatura cu decizia luata, insa surse din MAI au declarat ca hotararea a fost luata in urma unei discutii dintre Ardelean si Dan Nica, interimarul de la conducerea Internelor.

"Vulpea" s-a aflat timp de noua ani la sefia serviciului secret al Ministerului de Interne, cunoscut sub numele de "doi s-un sfert". A prins trei guvernari si a fost centrul unor scandaluri politice, ultimul dintre ele fuga lui Omar Hayssam, de unde i s-a tras si schimbarea din functie.

Ardelean: "In Politie si parchete sunt zeci de vulpi", este titlul din Romania libera. Conducerea PSD s-a intrunit i la Snagov pentru a discuta despre nominalizarea unei persoane pentru postul de ministru al Administratiei si Internelor (MAI). Mircea Geoana a anuntat ca pana vineri noul ministru va fi pus in functie.

Inca din prima zi de mandat, interimarul de la Interne, Dan Nica, s-a deplasat la minister pentru a face curatenie in urma fostului demnitar Gabriel Oprea. Nica a primit mandat din partea partidului sa-i scoata din functii pe toti apropiatii lui Oprea, numiti de acesta in posturi de conducere in minister.

Atitudinea ferma a lui Dan Nica a alimentat zvonurile potrivit carora el ar putea fi noul ministru de Interne, cel care aduce in functii oamenii agreati de partid. Insa in carti pentru acest post mai este si Liviu Dragnea, fapt confirmat de Marian Vanghelie.

Pentru a se pune capat acestui scandal, Virgil Ardelean a fost fortat miercuri sa demisioneze, dupa numai cinci zile de la numirea sa, din postul de sef al Directiei de protectie a informatiei a MAI.

El a declarat ca a vrut sa demisioneze imediat dupa declansarea scandalului, pentru a aplana conflictul, insa Gabriel Oprea, ministrul de Interne pe atunci in functie, a refuzat.

Virgil Ardelean a afirmat ca "Romania de astazi este formata din numeroase campuri difuze de influenta, unele dintre ele avand tendinte de a concura cu autoritatile de stat pentru a gestiona puterea, folosind o gama spectaculoasa de infrastructura umana si financiara". El a adaugat ca in servicii si parchete sunt "zeci de Virgil Ardelean si vulpi".

Din Evenimentul Zilei aflam ca Ardelean pleaca, "vulpile" raman. Virgil Ardelean - "Vulpea" a demisionat miercuri de la sefia Directiei Generale Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a MAI, la doar o zi dupa ce Gabriel Oprea, care-l numise in functie, si-a depus mandatul.

Ardelean si-a anuntat decizia, printr-o declaratie de presa, in care incearca sa demonteze tot scandalul produs odata cu numirea sa si incheie printr-un avertisment: "Atentie ca in politie, serviciile de informatii si in Parchete sunt zeci de Virgil Ardelean si de vulpi".
Mai mult, insista sa reproduca o serie de discutii avute cu fostul ministru din care reiese ca nu i se poate reprosa nimic din punct de vedere profesional.

Ardelean aminteste ca s-a intalnit cu Oprea de trei ori de la preluarea mandatului acestuia, primele doua intrevederi durand "circa un minut" si, respectiv, "circa 30 de secunde", potrivit propriilor estimari.

La o a treia intalnire, de aproape zece minute, Oprea i-ar fi "confiat" ca "este ingrijorat, are multe probleme" si ca este presat sa numeasca anumiti oameni in functii inalte din minister.

PSD in padure, scrie Ziua. Gabriel Oprea a cedat si ultima reduta si i-a prezentat lui Mircea Geoana demisia din fruntea filialei PSD Ilfov, in timp ce Virgil Ardelean "Vulpea" s-a retras de la sefia serviciului secret al Internelor.

Dupa debarcarea celor doi, pesedistii s-au reunit intr-o vila de protocol din padurea Snagov pentru a alege numele viitorului ministru de Interne, dar si pentru a dezbate soarta colaborarii cu PDL. Pentru rezolvarea problemei de la Interne, Mircea Geoana a urcat dealul Cotrocenilor pentru a nu avea o surpriza neplacuta din partea sefului statului, care are ultimul cuvant in aprobarea viitorului ministru.

Comitetul Executiv al PSD care va fi convocat zilele urmatoare va valida propunerea conducerii pentru a prelua postul ramas vacant la Ministerul Administratiei si Internelor.

"Luand act de decizia Biroului Permanent de a-mi retrage sprijinul politic pentru functia de ministru al Administratiei si Internelor consider ca este un gest de onoare si de demnitate din partea mea, precum si de responsabilitate fata de membrii PSD, sa imi dau demisia din functia de presedinte al organizatiei PSD Ilfov", a anuntat fostul ministru de Interne.

Mircea Geoana nu a parut impresionat de gestul ministrului si a afirmat ca comisia de integritate a PSD va analiza in continuare cazul Oprea, pentru a stabili daca se impune excluderea acestuia din partid.

Razboi pentru functii. Ion Iliescu vrea sa controleze Ministerul de Interne, noteaza Gardianul. Potrivit unor surse social-democrate, Serban Nicolae , unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu, are prima sansa de a ajunge sef la MAI. Acesta este concurat de Doru Ioan Taracila, fost ministru de Interne pe vremea cand Nicolae Vacaroiu detinea functia de prim-ministru.

Al treilea pesedist care intra in carti este Liviu Dragnea (agreat de Mircea Geoana), insa acesta nu este dorit de Traian Basescu. Mai mult, Dragnea nu este incantat sa-l inlocuiasca pe interimarul Dan Nica. Cu toate acestea, surse oficiale sustin ca Nica ar putea fi titularizat la MAI, el urmand sa-si pastreze si functia de vicepremier in cadrul Guvernului Boc.

Virgil Ardelean nu a mai asteptat sa fie schimbat din functie de reprezentantii PSD si a demisionat, miercuri, din fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a MAI, unde a fost numit zilele trecute. Demisia lui Ardelean vine la o zi dupa ce Gabriel Oprea, care l-a numit in functie, a demisionat de la conducerea ministerului.

Potrivit unor surse din MAI, Virgil Ardelean a avut, miercuri, inainte de a face anuntul, o discutie cu ministrul interimar al Administratiei si Internelor, Dan Nica. In acest context, Virgil Ardelean a mai declarat ca nu a mai vorbit cu Traian Basescu de trei ani de zile si a spus ca a avut trei intalniri cu Gabriel Oprea, precizand ca ii pare rau ca acesta nu i-a acceptat demisia care poate ar fi stins conflictul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea