Social

#claudiu saftoiu basescu #interceptari basescu iliescu #geoana iliescu interceptari

Presa de azi: Cu lacrimi in ochi, Saftoiu l-a trezit pe Big Brother

Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Valeriu Turcan, a declarat ca Administratia Prezidentiala ii cere din nou probe lui Claudiu Saftoiu pentru afirmatiile facute in legatura cu ascultarea convorbirilor telefonice dintre Mircea Geoana si Ion Iliescu.

Turcan a mai declarat ca presedintele va urma calea legala in acest caz.

Basescu il da pe Saftoiu pe mana procurorilor, titreaza Cotidianul, in editia de joi. Seful statului cere autosesizarea Parchetului pentru declaratiile facute de fostul sef al SIE Claudiu Saftoiu. In caz contrar, a anuntat ca va face el insusi sesizarea. Parchetul a anuntat ca nu se autosesizeaza.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a anuntat miercuri ca declaratiile fostului sef al SIE Claudiu Saftoiu, care acreditau ideea unor interceptari telefonice ilegale, sunt "iresponsabile" si a cerut Parchetului sa se autosesizeze.

"Presedintele considera ca in cazul unor afirmatii de o asemenea gravitate ar fi normala si autosesizarea Parchetului General. Daca nu, domnia sa va sesiza Parchetul General", a anuntat purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu.

Ministerul Public a anuntat ca nu se va autosesiza in acest caz pentru ca "din afirmatiile lui Claudiu Saftoiu, exprimate prin doua declaratii publice referitoare la acelasi subiect, nu rezulta elementele unei fapte penale determinate".

Claudiu Saftoiu, fost sef al SIE si fost consilier al presedintelui Traian Basescu, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca a aflat faptul ca anumiti politicieni folosesc in lupta politica interceptari telefonice ilegale.

Si Romania libera afirma ca Traian Basescu vrea sa-l dea pe mana justitiei pe Claudiu Saftoiu. Purtatorul de cuvant la Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a declarat ca presedintele Traian Basescu va urma calea legala in ceea ce priveste declaratiile fostului sau consilier Claudiu Saftoiu, caruia ii cere, din nou, sa aduca dovezi.

Turcan a spus ca Administratia Prezidentiala ii solicita din nou lui Claudiu Saftoiu sa probeze ceea ce a afirmat. Presedintele considera ca ar fi normala si autosesizarea Parchetului General, data fiind gravitatea afirmatiilor, a mai spus Valeriu Turcan.

"Administratia prezidentiala ii solicita din nou domnului Claudiu Saftoiu sa probeze afirmatiile facute ieri. Afirmatiile domnului Saftoiu sunt iresponsabile si neadevarate iar presedintele va urma calea legala", a spus Valeriu Turcan.

El a mentionat ca, "daca exista persoane care spun ca au primit informatii privind viata privata sau politica a unor cetateni romani, pozitia presedintelui este urmatoarea: respectivele persoane se face vinovate de tainuirea unor astfel de presupuse derapaje".

Potrivit lui Turcan, presedintele nici nu a cerut si nici nu a primit din initiativa Serviciilor astfel de informatii. In context, a fost reamintit de asemenea gestul presedintelui de "a ceda" Opozitiei functiile de directori ai serviciilor de informatii.

Cu lacrimi in ochi, Saftoiu l-a trezit pe Big Brother , titreaza Gandul. O singura tema, doua scandaluri. Interceptarile starnesc furia romanilor obisnuiti, dar si pe cea a clasei politice. De doua zile nu mai contenesc "dezvaluirile", "retractarile" si "precizarile" legate de cine pe cine ascuta la nivel inalt.

Dupa ce fostul sef al SIE, fost consilier la Cotroceni, actual liber-profesionist Claudiu Saftoiu a povestit ca Traian Basescu stia ce vorbeste la telefon Geoana cu Iliescu, seful statului l-a trimis pe purtatorul sau de cuvant, Valeriu Turcan, sa-l anunte ca il da in judecata.

Nici retractarea, si nici lacrimile televizate (la propriu, nu la figurat) ale lui Saftoiu nu l-au impresionat pe Traian Basescu, care ii transmite fostului sau subordonat sa aduca dovezi. Miercuri, Basescu l-a sunat pe Iliescu, sa-i spuna ca Saftoiu fabuleaza si ca el nu i-a ascultat niciodata convorbirile.

In plina isterie Big Brother, "dovezile" despre "activitatile" serviciilor de informatii au venit si din o cu totul alta directie. Luat de valul dezvaluirilor, fostul presedinte Emil Constantinescu si-a amintit ca, pe vremea cand era sef la Cotroceni, SIE i-a prezentat un raport despre sotia unui ambasador, care avea un comportament "scandalos", certandu-se cu toata lumea in ambasada.

"Le-am cerut sa nu mai faca astfel de urmariri", a spus Constantinescu, fara sa mai dea alte detalii. Daca scandalul interceptarilor din aerul rarefiat al politicii de la Bucuresti pare a fi abia la inceput, supararea romanilor pe legea interceptarilor, recent intrata in vigoare, ar putea sa treaca.

Evenimentul Zilei noteaza ca Traian Basescu cheama din nou justitia in ajutor. Relatia presedintelui Traian Basescu cu fostul sau consilier si apropiat Claudiu Saftoiu a ajuns miercuri la amenintari cu actionarea in judecata.

Prin purtatorul sau de cuvant, seful statului l-a avertizat pe Saftoiu ca "va urma calea legala", daca nu-si probeaza afirmatiile care l-au dat drept unul dintre beneficiarii interceptarilor ilegale ale telefoanelor politicienilor.

Cu o zi inainte, fostul sef al SIE sustinea la Realitatea TV ca, "acum un an, acum doi ani", cand inca era consilier la Cotroceni, a aflat "de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana".

Nu este pentru prima oara cand Basescu cere "ajutorul" justitiei pentru a-si rezolva problemele sensibile. O situatie asemanatoare a fost scandalul in care fostul consilier al presedintelui Emil Constantinescu l-a acuzat ca a fost colaborator al Securitatii.

Traian Basescu l-a dat pe acesta in judecata, cerandu-i sa aduca probe. Desi Ciuvica s-a bazat pe o fila din registrul Securitatii din Constanta, el a pierdut procesul cu seful statului, care a exploatat la maximum mediatic tot scandalul.

Din Ziua aflam ca Elwis nu mai canta. Presedintele Traian Basescu va urma calea legala, dupa ce Parchetul Generala anuntat ca nu se va autosesiza in cazul declaratiilor facute de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Claudiu Elwis Saftoiu.

Acesta a sustinut marti seara ca Traian Basescu avea cunostinta de continutul discutiilor dintre liderii pesedisti Mircea Geoana si Ion Iliescu. Un ceas mai tarziu, Claudiu Saftoiua revenit asupra afirmatiilor initiale, mentionand ca stia acest lucru din declaratii facute in presa de Traian Basescu, nu ca ar fi aflat direct de la seful statului.

"Eu am aflat de interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale , acum un an, acum doi ani si am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana", a afirmat fostul sef al SIE la Realitatea TV.

Ulterior, a tinut sa precizeze telefonic: "Este vorba de declaratiile pe care Basescu le dadea in presa, nu ca-mi spunea mie. Am aflat din surse publice ca presedintele stia ca anumiti politicieni vorbeau la telefon despre politica, asta nu inseamna ca mi-a spus personal".

Daca Ion Iliescu a reactionat spunand "sa le fie rusine", fara sa doreasca sa faca alte comentarii, Mircea Geoana a replicat: "Sper ca nu are dreptate domnul Saftoiu". Liderul PSD a si glumit: "Depinde cine cu cine vorbea, Geoana cu Iliescu sau Iliescu cu Geoana. Daca era Geoana cu Iliescu, chiar ma supar".

Dupa ce seful statului si-a anuntat intentiile in ceea ce-l priveste, Claudiu Saftoiu a decis sa pastreze tacerea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea