Social

#40 pahare #sarbatoarea barbatului #traditii mucenici #mucenici

Azi sunt Mucenicii. De unde vine traditia celor 40 de pahare de vin

Crestinii ii sarbatoresc azi pe cei 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei. Ziua este considerata si Sarbatoarea Barbatului, intrucat exista mai multe traditii care ii vizeaza.

40 de soldati romani au fost ucisi in vremea Imparatului Licinius, intrucat aderasera la crestinism. In amintirea lor, gospodinele pregatesc, pe 9 martie, mucenici, fie ca o prajitura cu miez de nuca si miere sau un aluat in forma cifrei opt, fiert in apa cu mirodenii si nuca. Mucenicii se impart saracilor, pentru pomenirea celor morti, dar si pentru belsugul viitoarelor recolte.

Tot in aceasta zi, considerata si drept inceputul anului agrar, se spune ca barbatii trebuie sa bea 40 de pahare cu vin. Aceasta este o reminescenta a sarbatorilor bahice ale Antichitatii. Oamenii credeau ca vinul baut de Mucenici se transforma, de-a lungul anului, in sange si putere de munca. Daca cineva nu putea sa bea 40 de pahare cu vin, trebuia sa guste sau cel putin sa fie stropit cu vin. Numarul paharelor de vin baute ar corespunde cu numarul Sfintilor Mucenici din Sevastia, care poarta diferite nume, in functie de zona - Mosi, Sfinti, Sfintisori sau Macinici.

In Muntenia, in aceasta zi, femeile stropesc cu apa sfintita vasele in care gatesc pentru a avea parte de hrana imbelsugata.

Foto: eventcouk.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea