Social

# traditii post #pastul pastelui #traditii paste #paste

Azi incepe Postul. Ce nu trebuie sa faci pana la Pasti

Credinciosii ortodocsi si greco-catolici au intrat azi in Postul Pastelui, care se incheie peste sapte saptamani, pe 11 aprilie, in Noaptea de Inviere. Este cel mai dur post din cele patru oranduite de Biserica in fiecare an.

In acest interval, preotii recomanda ca in prima zi, adica azi, sa se tina post complet sau cel putin sa se ajuneze pana seara, cand se poate manca paine cu apa. Aceeasi recomandare vizeaza si ultimele zile din post, mai exact, joi, vineri si sambata din Saptamana Patimilor.

In rest, credinciosii trebuie sa se abtina de la preparate care contin carne, lactate si oua. Biserica a devenit mai ingaduitoare in ultimii ani cu persoanele in varsta si cu cele bolnave, spre exemplu, care au nevoie de o alimentatie corespunzatoare pe tot timpul anului.

Potrivit crestinortodox.ro, Postul Pastelui a fost instituit in cinstea Patimilor si Invierii Mantuitorului Iisus Hristos, prin care noi am fost mantuiti, si nu reprezinta doar abtinere de la anumite alimente, ci inseamna si indreptare sufleteasca prin spovedanie si fapte bune.

Pastele este o sarbatoare a carei data este variabila si in jurul careia sunt fixate alte sarbatori, precum Inaltarea si Rusaliile. Anul acesta Pastele de rit bizantin cade pe 12 aprilie, in vreme ce romano-catolicii il sarbatoresc pe 5 aprilie.

Foto:manastireatiganesti.md

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea