Social

# cum sa ai noroc # traditii sf gheorghe # calendar ortodox #sf gheorghe

Azi e Sfantul Gheorghe. Ce ritualuri pentru noroc si sanatate nu trebuie sa ratezi

Peste un milion de romani isi serbeaza astazi, de Sfantul Gheorghe, onomasica. Cei mai multi sunt barbati, 733.000, potrivit statisticilor, insa si femeile care se numesc Georgiana sau Georgeta sunt sarbatorite. De ziua de azi mai sunt legate si o sumedenie de traditii populare inedite.

Spre exemplu, se spune ca fetele nemaritate care se uita astazi intr-un ulcior cu apa isi vor vedea, pe fundul vasului, ursitul. Tot de ziua Sfantului Gheorghe traditia spune ca e bine sa te cantaresti pentru a fi sanatos si a te proteja de farmece.

Mai mult, nimeni nu trebuie sa lucreze inainte de pranz si nu are voie sa doarma in aceasta zi, intrucat se crede ca daca o va face va fi somnoros pana la sfarsitul anului.

Tot de Sfantul Gheorghe, in unele zone ale tarii tinerii se ating pe piele cu frunze proaspete de urzica, in semn de sanatate si cu credinta ca in acest fel vor fi harnici tot anul. Oamenii mai in varsta trebuie sa faca un foc si sa treaca prin fumul lui, despre care se crede ca alunga durerile reumatice.

Azi se ofera de pomana lapte, branza dulce si cas, iar stalpii portilor sau usile caselor se impotobesc cu ramuri de salcie impletite si cu flori galbene.

Foto: harlauletnografie.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea