Social

Avocatul lui Nastase, implicat in reprimarea revolutiei la Timisoara

Adrian Nastase s-a prezentat ieri la Departamentul National Anticoruptie pentru a da explicatii cu privire la provenienta averii familiei sale. El a fost insotit de avocatul Gheorghe Diaconescu .

General-maior, magistrat, profesor, doctor, decan al unei facultati de Drept, Gheorghe Diaconescu va incerca sa stearga urmele de suspiciune lansate de presa cu privire la provenienta dubioasa a uriasei averi detinute de familia Nastase.

Fost prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, Diaconescu are ceva experienta in sters urme. La data de 18 decembrie 1989, el a fost trimis la Timisoara, la ordinul Elenei Ceausescu, pentru a sterge urmele lasate de deschiderea focului impotriva demonstrantilor.

Potrivit declaratiilor din dosarul Timisoara, Elena Ceausescu a ordonat ridicarea cadavrelor din Spitalul Judetean Timis, transportarea lor la Bucuresti pentru a fi incinerate. De asemenea, a ordonat distrugerea foilor de observatie, stergerea inregistrarilor de la camera de internari etc. Operatiunea a avut numele de cod Trandafirul.

La proces, Ion Coman, coordonatorul reprimarilor, a declarat ca transportarea si incinerarea cadavrelor nu se putea face fara avizul procurorului, rol interpretat atunci de colonelul magistrat Gheorghe Diaconescu. De altfel, in mai multe declaratii ale participantilor la selectia cadavrelor, s-a sustinut ca Diaconescu a fost la Spitalul Judetean, ca s-a ocupat de selectionarea si de organizarea transportului cadavrelor. Desi 35 din cele 43 de cadavre selectionate erau deja identificate, la Bucuresti au fost incinerate ca si cum n-au existat vreodata, iar cenusa a fost aruncata intr-un canal de la groapa de gunoi a Capitalei.

Evident ca nu s-au facut autopsieri. Procurorul a gasit si un text de lege: decretul 271/1960, care reglementa inhumarea persoanelor neidentificate, decedate din cauza unor calamitati naturale.

Dupa 22 decembrie 1989, Gheorghe Diaconescu nu a fost destituit din functie. Mai mult, Iliescu l-a facut general.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea