Social

#pensie #preot #avocat

Avocatii si preotii raman cu pensiile speciale

Proiectul legii sistemului unitar de pensii publice contine doua masuri considerate nepopulare, respectiv continuarea cresterii varstei de pensionare la femei, incepand din anul 2014 si indexarea punctului de pensie in functie de indicele de inflatie, nu raportat la cresterea salariului mediu brut. Pentru acest proiect Guvernul vrea sa isi asume raspunderea, desi nu este finalizat.

Noua lege a pensiilor pentru asiguratii sistemului public de pensii a ajuns la Parlament zilele trecute, desi nu avea o forma finala care sa fi obtinut acordul tuturor partilor care ar fi trebuit sa se implice in crearea si aplicarea ei.

Potrivit Gandul, surse avizate din Casa de Pensii sustin ca proiectul legii a fost trimis cu "forcepsul" in Parlament, acolo unde urma sa fie propusa spre adoptare prin procedura asumarii raspunderii guvernamentale. Guvernul intentiona sa propuna aceasta metoda de adoptare dupa o dezbatere publica si discutii cu patronatele si sindicatele, adica un procedeu asemanator celui aplicat in cazul legii salarizarii unice a bugetarilor.

Noua lege contine mai multe masuri care sunt considerate nepopulare si negative pentru o parte a fostilor bugetari angajati. Astfel, daca legea va fi adoptata in aceasta forma varsta de pensionare a femeilor ar urma sa ajunga in 2030, la 65 de ani iar indexarea punctului de pensie in functie de indicele de inflatie, nu raportat la cresterea salariului mediu brut.

Somajul nu creste din cauza noii legi

In plus, legea in forma propusa acum de Executiv, daca va intra in vigoare in termen de 6 luni, din luna mai a anului viitor cateva mii de pensionari dintre fostii parlamentari si functionari publici din Parlament, magistrati si personal auxiliar din Justitie, angajati in aviatia civila si la Curtea de Conturi vor avea pensiile diminuate, noteaza Gandul.

Mai mult, initiativa legislativa prevede cresterea contributiilor de asigurari sociale (CAS) pentru cadrele din Armata si Politie, care vor trece de la 5% la 31,3% contributie. Aceasta crestere nu ii va afecta insa pe bugetarii din aceasta categorie pentru ca salariul lor va creste.

Legea nu se va aplica in cazul avocatilor si a personalului din trei culte religioase , care au ramas in sisteme independente de pensii. Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan a precizat ca prin masurile din noua lege se doreste reducerea efortului bugetar in urmatorii ani. Oficialul a precizat ca informatiile referitoare la cresterea somajului, oferite chiar de Guvern, nu sunt reale pentru ca somajul depinde de conditiile economice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea