Social

Aventurile lui Nicu Ceausescu la Las Vegas

Vizita mezinului familiei Ceusescu in SUA din 1979 a iscat un imens scandal intre Securitate si Elena Ceausescu , dupa ce printisorul a pierdut o gramada de bani la cazinou.

Interesati sa-si consolideze relatiile cu Nicolae Ceausescu, in speranta ca acesta va continua politica de independenta fata de URSS, americanii i-au facut o invitatie de a vizita SUA fiului cel mic, Nicu, prin intermediul Organizatiei Mondiale a Tineretului.



BANI LA DISCRETIE

Dupa ce s-au stabilit toate detaliile vizitei, inclusiv o scurta vizita a viitorului mostenitor prin fantasticul Las Vegas, sarcina de a-l insoti pe Nicusor in periplul american i-a revenit lui Fodor, atasatul comercial al Romaniei la Washington, care lucrase mai inainte la UTC si era chiar bun prieten cu Nicu. Fostul general de Securitate Nicolae Plesita a declarat intr-un interviu acordat revistei "Lumea Magazin" ca atasatul comercial era pregatit cu o geanta de dolari pentru a satisface placerile lui Nicusor.



MIRAJUL VEGAS-ULUI

Ajuns in "Orasul Placerilor", Nicu nu s-a putut abtine sa nu-si incerce norocul la cazinou. Plesita povesteste: "Gazdele i-au dat iluzia ca va castiga. Fodor, sluga nenorocita, i-a dat banii. Au plecat lefteri de-acolo". Speriat de marimea sumei pierdute, Fodor a intrat in panica: banii pierduti apartineau Ambasadei Romaniei la Washington. Nicu a incercat sa-l linisteasca si sa-i spuna ca va aranja el totul la Bucuresti. Ajuns insa in tara, "Printisorul" a uitat de promisiune si si-a continuat viata boema prin Bucuresti. In schimb, Fodor a fost luat la ochi de superiori, care i-au cerut socoteala pentru bani. Era vorba de 1,2 milioane de dolari.



DEZERTAREA

Aflat in imposibilitatea de a pune banii la loc, Fodor a ales sa dezerteze. Fostul general de Securitate isi aminteste: "Fodor era in mare incurcatura . Cornel Burtica era ministrul comertului, deci seful lui Fodor, si nu parea dispus sa acopere ruleta lui Nicu. De fapt, nici nu avea cu ce. Vazand ca nu are de unde scoate banii, Fodor a dezertat cu toate documentele agentiei comerciale".



ELENA INTERVINE

Speriat de amploarea pe care incepuse sa o ia scandalul, Nicu Ceausescu a cerut ajutorul mamei sale, Elena. Titulara de la "Cabinetul 2", spune Plesita, a dat ordin ca Securitatea sa nu se bage in afacere, iar sotul ei sa nu fie anuntat. Impreuna cu Burtica, Elena a incercat sa acopere gaura facuta de vizita mezinului familiei in America cu bani produsi de Trita Fanita director al Agroexport din operatiunile speciale (asa numitul aport valutar, bani obtinuti din operatiuni cu marfa straina).



TRITA FANITA ARESTAT

Securitatea nu a lasat balta cazul si a profitat de scandal pentru a puncta in razboiul cu "Cabinetul 2", dar mai ales cu Postelnicu. Plesita spune ca dupa ce s-a aflat de ingineria prin care s-au pierdut cei 1,2 milioane de dolari, a decis arestarea lui Trita Fanita. "Calcau toate regulile si eu nu ma formalizam", a afirmat Plesita, care mai povesteste: "Epilogul e tare. Ceausescu nu stia nimic de afacere. Doar Leana cu Burtica erau amestecati. I-am pus problema in brate. Se uita, rasfoieste dosarul, tace, iar se uita... "Ma..., vad ca va descurcati in astea... Numai de capturarea lui Pacepa ati uitat. Voi credeti ca eu am uitat?". "N-am uitat", am raspuns, insa m-a afectat modul lui de a pune problema". Oricum, dupa doi ani de ancheta, Trita a fost convins sa faca in asa fel incat niste parteneri straini ai Agroexport sa trimita inapoi la Securitate banii pe care-i platise Fodor.



BURTICA DESPRE ARESTAREA LUI TRITA

Fost ministru al comertului exterior in acea perioada, Cornel Burtica povestea in cartea de interviuri date Rodicai Chelaru: "Nu cred ca Securitatea avea dreptul moral sa-l judece (pe Trita Fanita, n.n.). Dupa ce l-au hartuit doi ani - in care Trita Fanita a dat tot felul de declaratii in scris - l-au eliberat din inchisoare fara a fi fost judecat, ba chiar cu certificat de buna purtare , adica nevinovat". Plesita spune insa ca securistii erau interesati de recuperarea banilor, si nimic mai mult. Pentru ca, pana una alta, de disparitia banilor (platiti cazinoului) se facea vinovat un om de-al lor. Cat despre hartuirea lui Trita, se mai poate spune ca el a fost anchetat de unul dintre vecinii sai de la Breaza, un colonel de securitate abuziv, cu care, ca vecin de... vila, Trita nu s-a inteles niciodata.



RAZBOIUL CU SECURISTII

De fapt, Trita Fanita nu i-a suportat niciodata pe securisti. Asa ca decizia lui Ceausescu ca Agroexportul sa faca operatiuni speciale fara stirea Securitatii i-a venit ca o manusa. De aici si mania securistilor. "Securitatea", marturisea Cornel Burtica, "nu putea ierta faptul ca fusese ocolita... In acest context a fost luat in colimator si Trita Fanita, care nu se incadrase intru totul in executarea planurilor Securitatii de a pune stapanire deplina pe comertul exterior".
Cazul Las Vegas a fost pentru securisti si un bun prilej de razbunare: pe Cornel Burtica si Trita Fanita (primul schimbat de la conducerea ministerului, al doilea, arestat si scos din circuitul comertului exterior).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea