Social

Autorizatii de taxi la kilogram

Primariile dau in nestire autorizatii pentru taximetristi , cu toate ca strazile devin neincapatoare pentru taxiuri, iar parcarile sint, de asemenea, limitate.

Majoritatea oraselor tarii se confrunta cu aceeasi problema: lipsa locurilor de parcare. Cit despre statiile de parcare amenajate pentru taximetristi, situatia este aceeasi. In Bucuresti, din cele 10.000 de taxiuri, numai 475 dispun de locuri de parcare , spune Calin Lupsa, comisar-sef al Biroului Tehnic din cadrul Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei.

Din aceasta cauza, taximetristii bucuresteni au primit in prima parte a anului peste 17.000 de amenzi pentru stationari ilegale.

Cerc vicios la volan

Avem de-a face cu o slabiciune a sistemului legislativ, cu un cerc vicios, explica Idiana Nemes, administratorul unei firme de taximetrie din Timisoara, care este si presedintele Camerei Taximetristilor. Amenda pentru stationare ilegala este de 1.000.000 de lei, iar spatiile de parcare nu sint suficiente.

Cu toate acestea, nimeni nu poate refuza sa-ti dea licenta, din moment ce ai omologarile necesare si fiind dreptul tau de persoana fizica autorizata sa devii taximetrist, daca asta vrei, spune presedintele Camerei Taximetristilor. Ioan M., din Craiova, este taximetrist de zece ani si spune ca este in dezavantajul nostru sa se mareasca numarul de taximetristi, pentru ca am ajuns sa ne «vinam» clientii.

Amenda vine parcind

O solutie ar fi limitarea de catre primarii a numarului de autorizatii, insa reprezentantii acestora acuza taximetristii pentru neorganizare. Raportat la numarul de taxiuri, nu vom putea gasi niciodata un numar suficient de locuri de parcare.

In Iasi sint 1.000 de astfel de locuri pentru taximetristi, in timp ce ei sint in numar de 1.800. Avem o echipa care se ocupa cu ridicarea masinilor care parcheaza in locul celor de taxi, dar problema s-ar pune cu totul altfel daca taximetristii ar fi mai organizati, spune Mihai Chirica, directorul Directiei Tehnice a Primariei din Iasi.

Politistii rutieri sint si ei contrariati de atitudinea unor taximetristi care opresc pina si in statiile de autobuz, dar nu au alte solutii decit amenzile, devenite si ele ineficiente. Au fost situatii cind un sofer a fost sanctionat de patru ori in aceeasi zi pentru aceleasi incalcari ale legii.

O solutie este montarea camerelor de supraveghere, pentru ca nu putem sta numai pe traseele lor, spune Tudose Marian, inspector principal in cadrul Politiei Rutiere din Constanta. Nemultumit de atitudinea politiei, un taximetrist din Constanta acuza ca si ei merg cu taxiul si atunci nu ii deranjeaza daca oprim neregulamentar pentru a-si rezolva problemele.

Masuri fara autorizatii

Timisoara:

Primaria a suplimentat oferta pentru posturile de taximetristi. Ar fi trebuit sa fie maximum 1.500 de taximetristi raportat la populatie. Insa, in urma unui vot al reprezentantilor primariei, s-au mai adaugat inca 500 de locuri, spune Idiana Nemes, liderul taximetristilor;

Galati:

Cele 700 de locuri existente pentru taximetristi sint suplimentate datorita presiunilor asupra primarului, acuza Apostol Sorin, directorul unei firme de taximetrie din Galati;

Sibiu:

Avem 1.000 de autorizatii, numar constant de doi ani de zile. Raportat la numarul locuitorilor, exista un echilibru. Intr-adevar, atit numarul lor, cit si statiile vor fi amplificate datorita fluxului de turisti care vor veni in noua capitala culturala europeana, spune Marius Constantin, purtator de cuvint al primariei;

Cluj:

La initiativa primarului a fost aprobat un proiect de suspendare a activitatii de autorizare a taximetriei pe o perioada de 90 de zile, incepind din 28 februarie 2006.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea