Social

Autoritatile romane trimit politisti in Italia

Infractiunile romanilor din Italia, tema de sedinta de Guvern, politisti romani pleaca spre Peninsula. Aceasta este concluzia zilei de astazi, cand primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a convocat o reuniune de lucru pe tema situatiei romanilor aflati in Italia, dupa ce numarul celor implicati in infractiuni pe teritoriul acestei tari a crescut foarte mult. Intre timp, in Italia noul Executiv cere fermitate in cazul imigrantilor romani, insa nu vrea sa auda de acte de rasism si xenofobie . 

Romanii par a deveni noua spaima a Italiei. Ultima serie de violente cu autori romani fac autoritatile de la Bucuresti sa initieze un dialog pe aceasta tema cu autoritatile italiene, motiv pentru care ministrul roman de Interne, Cristian David, se va deplasa in Italia pentru a discuta initiativele propuse de guvernul de la Roma pentru combaterea infractiunilor comise de romani. 

Premierul roman a declarat astazi ca vina pentru ce se intampla acum cu romanii din Italia nu este o vina a unei singure parti, considerand de exemplu ca retelele de crima organizata ale romanilor din Italia actioneaza in colaborare directa cu cele locale, lucru in legatura cu care autoritatile italiene ar fi trebuit sa aiba o pozitie mai clara. 

In plus, Tariceanu a adaugat ca romanii care isi castiga existenta in mod cinstit in Italia nu trebuie sa traga ponoasele din cauza infractorilor, doar din cauza ca sunt romani. El a spus ca este foarte important ca dreptul cetatenilor UE de a circula liber prin spatiul Uniunii sa nu fie ingradit si incalcat. De asemenea, primul ministru roman a punctat faptul ca incurajarea unor atitudini anti- romanesti ar afecta relatiile bilaterale romano-italiene, lucru care nu este de dorit. 

Acelasi lucru a fost subliniat si de politicienii italieni in cursul ultimelor doua zile, rastimp in care s-a vorbit despre "fermitate" din partea noului guvern al lui Silvio Berlusconi in dosarul imigratiei, nicidecum "rasism sau xenofobie", dupa cum a subliniat ieri ministrul de Externe, Franco Frattini .

In schimb noul ministru de Interne italian, Alfonso Pecoraro, membru al partidului xenofob Liga Nordului, este decis sa aplice masuri destinate combaterii eficiente a imigratiei ilegale, care faciliteaza mai ales expulzarile, manifestandu-si dorinta de a limita intrarea romanilor in Italia

In ultimele luni romanii si infractiunile, majoritatea violente, pe care acestia le comit in Peninsula au tinut primele pagini ale ziarelor italiene. Cazuri precum cele ale lui Romulus Mailat sau Ioan Rus, romani care sunt acuzati ca au atacat (violat, respectiv jefuit) femei italiene, una dintre victime pierzandu-si viata, la care se adauga crime sau jafuri comise de imigranti de origine romana – toate acestea, relatate de presa italiana, au atras teama italienilor fata de romani, mergand chiar pana la initiative precum decrete de expulzare a imigrantilor ilegali din Peninsula.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea