Social

Au inundat satele ca sa protejeze afacerile unei pesediste

Patru sate din Dolj stau sub ape de cinci zile pentru ca autoritatile au preferat sa protejeze o afacere in loc sa dispuna o inundatie controlata.

Localitatile Rast, Negoi, Catane si Bistretul Nou ar fi putut scapa de inundatiile catastrofale carora le-au cazut victima daca acum cinci zile autoritatile ar fi aprobat o inundare controlata prin spargerea unui dig. Salvarea satelor ar fi dus insa la inundarea unei crescatorii de peste, Piscicola SA Dunareni, si a unei ferme, Agroindustriala SA Macesu, ambele apartinind Mariei Schutz, om de afaceri din Craiova si consilier judetean PSD.

Digul a fost ridicat pentru a proteja cele doua unitati agricole in cazul unor inundatii de amploare mai mica, intrucit se afla la un nivel mai jos decit malul sting al Dunarii. Viitura din acest an a fost insa atit de mare, incit digul a retinut apa si a impins-o catre cele patru sate.

Prefectul judetului Dolj acuza acum trei zile ca inca de vinerea trecuta trebuia creata o bresa in dig, desi ieri si-a mai domolit acuzatiile. Aceasta ar fi trebuit creata la 150-200 de metri de malul fluviului, astfel incit apa retinuta de dig sa se disperseze parte in Dunare, parte spre crescatoria piscicola si spre ferma.

Precautiile au fost inutile: ieri-dimineata, digul oricum s-a spart din cauza presiunii, in dreptul unui stavilar metalic aflat la 1,5 kilometri de malul Dunarii. Apa a inceput sa inunde si afacerile Mariei Schutz. Norocul ei e ca virful viiturii a trecut de judetul Dolj si va avea pagube oricum mai mici decit ar fi avut prin salvarea satelor.

Raspunsuri evazive de la autoritati

Radu Constantin, primarul comunei Cirna, pe raza careia este amplasat sediul firmelor Mariei Schutz, confirma atitudinea acesteia: Doamna Schutz s-a opus crearii bresei in dig, a opus rezistenta pentru crearea acestei brese in dig. Din cite am inteles, ea s-a plins ca are o gramada de peste in acea acumulare piscicola si ca, daca o sa se faca bresa, tot pestele ei o sa se piarda pe cimp.

Sulfina Barbu, ministrul Mediului, arunca responsabilitatea catre patroana: Vineri, la miezul noptii, am primit o cerere de la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, conform procedurilor, privind dirijarea apei din acumularea piscicola Dunareni, care punea in pericol trei sau patru localitati. Cererea a fost aprobata de catre comitetul ministerial. In cazul in care Maria Schutz nu a respectat acest ordin, atunci este o responsabilitate mare pe care si-a asumat-o si poate suporta rigorile legii.

Ministrul Vasile Blaga e la fel de confuz: Nu ne putem baza pe anticipari neintemeiate. Oricine ar fi putut spune orice.

Iar Maria Schutz confirma doar partial acuzatiile satenilor: Nu m-am opus deciziei de efectuare a unei brese in dig. Am avut discutii cu conducerea judetului, cu prefectul, si am cerut sa nu distruga digurile total, pentru a le putea reface. Este o situatie grea si trebuie sa ne supunem. Inundatiile n-au venit de la conducerea judetului sau a tarii, ci de la natura. Consider ca fiecare s-a comportat asa cum trebuia.

Bani pentru inundatiile controlate

Proprietarii terenurilor inundate in urma spargerii controlate a digurilor vor fi despagubiti, a declarat ieri, la Timisoara, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a spus ca Ministerul Agriculturii a facut deja o evaluare preliminara a pagubelor si a sumelor cu care vor fi despagubiti oamenii. N-as vrea sa o considerati o suma definitiva, probabil este in jurul a 15 milioane de lei pe hectar, dar, repet, o luati sub rezerva, pentru ca aceasta suma nu este aplicabila identic, indiferent de tipul de cultura si de stadiul ei, a spus premierul.

Statistici sumbre

Dunarea a evacuat 4.900 de persoane si a inundat peste 800 de case in doar o saptamina. Apele au afectat 119 localitati din 13 judete ale tarii. Peste 20.500 ha de teren arabil sint sub ape. Fluviul a distrus 18 poduri si 122 de podete.

Trei drumuri nationale sint inchise: DN 56 A intre Calafat-Severin, DN 55 Catane-Rast, DN 22 Smirdan-Macin, iar 378 de kilometri de drumuri judetene si 119 kilometri de drumuri comunale sint acoperite de ape. Va ploua pina a doua zi de Paste. Debitele riurilor vor inregistra cresteri importante si chiar depasiri ale cotelor de inundatie.

Oltenii sint miniosi pe profitorii inundatiilor

Dunarea e in usoara scadere, dar cele 400 de milioane de metri cubi de apa adunata la est de dig mentin crescinda spaima localnicilor.

Satenii stateau aseara de straja, aproape neputinciosi, linga fisura ivita de dimineata in digul de pamint. Apa a spart stavilarul si pentru ca, in ultimii ani, au fost furate parti metalice ale acestuia. Aproape neputinciosi, fiindca sacii inaltati ziua de jandarmi , de Scorpionii Negri si de sateni fusesera deja aproape ingropati de apa.

Patroana, samsarii si ziaristii

Sint miniosi. Au convingerea ca bogatasa locului, Maria Schutz, ar fi intervenit pe linga autoritati, pentru a le convinge sa nu creeze in digul de pamint o bresa ce i-ar fi inundat iazurile si livezile. Prin sate umbla acum samsari de prin toata Oltenia, care le propuneau sa vinda griul ce risca sa fie inundat doar cu 1.500 de lei kilogramul, in loc de 3.500 pretul pietei. Iar reporterul PRO TV Catalin Radu Tanase i-a pirit ministrului de Interne, Vasile Blaga, ca nu pun mina pe lopata, ci doar gura pe bere.

Lasati si fara alcool

Nici unul dintre cei care acreditau ipoteza ca satele din estul digului Rast, Negoi, Catane si Bistretul Nou ar fi fost inundate din cauza Mariei Schutz n-a vrut sa-si dea numele, insa toti o dau pe ea drept vinovata.

Ironia si cinismul naturii au facut ca, totusi, in lipsa unei brese, presiunea apei din partea dreapta a digului sa fie atit de puternica incit Dunarea a ajuns aseara pina la pepiniera de crapi a Mariei Schutz. Desi nivelul apei a scazut usor, digul este din pamint si se poate surpa oricind.

Magazinele si barurile din sate au fost inchise, o parte dintre ele din pricina ordinului Comitetului pentru Situatii de Urgenta, care a interzis consumul de bauturi alcoolice, iar altele pentru ca pur si simplu patronii s-au retras la Craiova.

Comitetul a pregatit evacuarea populatiei din comunele dintre Birca si Segarcea, in cazul in care mica bresa de la stavilarul furat va deveni uriasa. Majoritatea satenilor stau si se pling pe la porti cum ca nu pot sa curete via, sa puna saminta de castraveti si sa varuiasca pomii, pentru ca n-are rost, daca vine viitura.

Meteorologii prognozeaza ca, din aceasta seara, va incepe din nou sa ploua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea