Social

Au inceput tezele cu subiect unic

Incep emotiile pentru elevii claselor a 7-a si a 8-a. Marti peste 24 de mii de elevi apartinand minoritatilor nationale sustin teza nationala la Limba si literatura materna . Varianta extrasa in aceasta dimineata este cea cu numarul 2. Tezele cu subiect unic inlocuiesc de anul acesta testele nationale ca forma de admitere la liceu.

Pentru intrarea in invatamantul liceal, 50% din totalul mediei reprezinta notele cumulate la tezele cu subiect unic. Aceste note sunt luate cu zecimale, spre deosebire de felul in care se pun in catalogul din clasa. Tezele la clasa se rotunjesc in mod normal. Ceilalti 50% sunt reprezentati de media pe toti cei 4 ani din ciclul gimnazial.

Parintii sunt insa nemultumiti de modul in care se face admiterea la liceu. Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna, spune ca elevii sunt bulversati de noul sistem.

„Aceasta metoda si-a dovedit de fapt si ineficienta , si incorectitudinea. Copiii sunt supusi la stresuri suplimentare, pentru ca in loc sa dea un examen incepand cu clasa a VII-a dau cate doua randuri de teze semestrial si in clasa a VIII-a chiar cate 3 teze. Ponderea tezelor la media finala este luata de doua ori in calcul: o data la calculul mediei pe clasa, si o data ca nota contand 50% din media de admitere.”

Mihaela Guna mai spune ca la tezele din primul semestru multi elevi au putut copia si astfel au primit note mari. In acest caz, sunt dezavantajati copiii care au rezolvat subiectele fara sa triseze. In plus, ea precizeaza ca nu exista un document in care sa fie trecute notele cu zecimale obtinute la teza.

„S-a vazut foarte clar ca se copiaza, au fost semnalate suficiente erori. Ministerul Educatiei nu a luat in considerare toate aceste reclamatii, sistemul, metodologia nu este pusa la punct, notele sunt in consecinta eronate, iar pentru faptul ca nota de la teza se majoreaza cu 40 de sutimi sau se micsoreaza sau 40 de sutimi nu face decat sa-i favorizeze pe unii copii si pe altii sa ii defavorizeze atat in calculul celor 50 de puncte pentru admiterea la liceu, cat si in cazul mediei finale.”

Pe de alta parte, consilierul ministrului educatiei, Mihaela Suciu, precizeaza ca exista cataloage speciale in care sunt trecute notele cu zecimale obtinute de elevi.

Peste 24.000 de elevi ai claselor a VII-a si a VIII-a apartinand minoritatilor nationale sustin, astazi, teza cu subiect unic la Limba si literatura materna.

Urmatoarea proba va avea loc pe 9 mai la Istorie sau Geografie . Teza unica la Limba si literatura romana va avea loc pe 13 mai, iar pe 16 mai cea la Matematica. Contestatiile vor putea fi depuse in data de 29 mai. Pentru fiecare materie au fost elaborate cate 10 variante de subiecte.

Varianta extrasa se transmite in format electronic catre scolile din tara. Tezele unice vor fi evaluate in centre special desemnate. Fiecare lucrare va fi corectata de doi profesori, altii decat cei din unitatile de invatamant de la care provin tezele.

Tezele unice sunt foarte importante pentru viitorul elevilor. Absolventii se vor inscrie in licee sau scoli de arte si meserii fara examen, pe baza mediei aritmetice dintre media generala obtinuta la tezele cu subiect unic si media generala de absolvire a claselor V-VIII, fiecare avand o pondere de 50%.

Elevii care nu pot participa la aceasta sesiune a tezelor unice din motive bine intemeiate vor putea sustine tezele unice in sesiunea speciala. Astfel, cea de-a doua perioada de sustinere a tezelor cu subiect unic a semestrului al doilea va incepe in 23 mai cu teza la Matematica, urmata de cea la Limba si literatura materna, pe 27 mai.

In data de 30 mai va avea loc teza la Istorie sau Geografie, iar ultima proba, la Limba si literatura romana, va fi sustinuta in data de 2 iunie. Contestatiile vor putea fi depuse pe data de 4 iunie.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea