Social

Atractia sexuala creste goana dupa bronz

De ce suntem atrasi irezistibil de pielea bronzata, in ciuda pericolelor la care ne expunem? De ce, spre deosebire de alte vremuri, barbatii si femeile sunt atrasi sexual de cei cu pielea aramie? Raspunsul e complex, iar psihologii incearca sa-l desluseasca.

Mania bronzului a creat in ultimele decenii o adevarata industrie cosmetica si turistica. In ciuda avertismentelor medicilor care atrag atentia asupra pericolelor provocate de radiatiile ultraviolete, a cresterii alarmante a numarului cazurilor de cancer de piele , goana dupa bronz pare de nestavilit.

Pe seama „modei bronzului", industria cosmetica a cunoscut un adevarat boom in ultimele decenii. Odata cu revolutia vestimentara care permitea femeilor sa isi expuna din ce in ce mai mult corpul, idealul feminin a capatat pigment.

Moda bikini care lasa formele feminine sa se exprime liber a schimbat si preferintele. Anii ‘60-’70, dominati de emanciparea feminina si de moda topless, au crescut si mai mult apetitul pentru tenul bronzat. De cateva decenii, psihologii au observat ca la „bursa" sexului, bronzul este cotat din ce in ce mai bine.

Tehnologiile avansate care permit acum mentinerea unui ten masliniu indiferent de sezon au crescut si mai mult cererea pe piata cosmeticii. Daca in urma cu un secol, tenul masliniu era mai degraba proscris, in prezent cei care se pot mandri cu o astfel de piele au o cota mult mai buna pe piata sexului. Faptul ca suntem mult mai atrasi de o persoana cu pielea bronzata este deja unul constatat de psihologi.

Pielea pigmentata este mai sexy

Pentru a afla daca lucrurile stau intr-adevar asa, psihologul italian, Marco Pacori, de la centrul de Studii si Cercetari ale Comunicarii Non Verbale, a efectuat, timp de mai multi ani, un amplu studiu, publicat si de cotidianul „La Stampa".

Experimentul a demonstrat ca, cu cat o persoana - femeie sau barbat - are pielea mai pigmentata, mai inchisa la culoare, cu atat este considerata mai sexy. Pacori considera ca radacinile acestor perceptii - care asociaza pielea mai inchisa la culoare cu atractia sexuala - sunt inscrise in memoria noastra ancestrala.

El explica aceasta asociere referindu-se la procesul prin care blana animalelor in perioada de imperechere secreta mai mult pigment si se inchide la culoare, fiind un semnal sexual foarte clar, menit sa atraga partenerul de sex opus si sa asigure perpetuarea speciei.

In plus, spune Pacori, „si in cazul speciei umane, zonele erogene sunt mai puternic pigmentate, fiind mai inchise la culoare". De aceea pielea mai inchisa face trimitere, in subconstientul nostru, la sex. De aceea, cand un barbat vede o femeie bronzata se simte excitat. Acelasi lucru se intampla si cu o femeie care vede un barbat bronzat. Oamenii vor sa fie bronzati tot anul pentru ca vor de fapt sa fie atractivi din punct de vedere sexual tot timpul anului, explica psihologii.

Pe de alta parte, tenul celor doua sexe este diferit. Mai multe studii au demonstrat ca, inca de la pubertate, pielea se diferentiaza. Tenul masculin se inchide la culoare, iar textura pielii, pilozitatea, distributia grasimii subcutanate sunt influentate de secretia hormonilor sexuali. Idealul de frumusete al Antichitatii atribuia de altfel­ barbatilor o piele maslinie, iar femeilor pielea- alba ca laptele.

Pielea alba, demna de admiratie

Studiile facute de Wagatsuma in Japonia au dezvaluit ca barbatii japonezi vad in paloarea feminina „un simbol care le distinge de barbati", in vreme ce femeile japoneze considera barbatii cu pielea alba ca fiind „ barbati frumosi " – demni de admiratie estetica, dar „prea efeminati", iar pe cei cu ten inchis, „atragatori" – considerati a fi „virili", „indrazneti" si „dinamici".

Un studiu american (Asher si Allen, 1969) a aratat cum copiii cu varste intre 3 si 8 ani aleg in principal papusile cu fata maslinie, in defavoarea celor cu fata alba. Studiul a aratat ca fetitele, mai mult decat baieteii, au ales in majoritate papusile „bronzate". Rezultate similare a obtinut si Gregor McPherson (1966), studiind o populatie bantu din Africa de Sud, unde fetitele au ales in majoritate papusi cu pielea inchisa la culoare.

Ulterior, mai multe studii au demonstrat ca preferinta pentru un ten mai inchis este legata de prezenta in sange a unei cantitati mai mari de estrogen – hormon sexual feminin. In general, psihologii au stabilit ca, in mod inconstient , ii clasificam pe cei din jur si in functie de tenta de culoare a pielii. Astfel, tenul palid, alb este un atribut al febletii, al delicatetii.

Tenul inchis este asociat cu puterea, indrazneala, vigoarea. Si totusi, de ce suntem – barbati si femei, deopotriva – atrasi din ce in ce mai mult de tenul pigmentat? Problema tine atat de psihologie, cat si de sociologie. Traim intr-o societate in care corpul ocupa un loc din ce in ce mai important, este supramediatizat si inevitabil ne raportam la modelele standardizate ale epocii.

Daca in Evul Mediu si Renastere, idealul de frumusete era un corp obez, rubensian, cu piele alb-rozalie, in prezent, tenul bronzat este la mare pret.

Inspaimantati de canoanele societatii

Pe de alta parte, explica psihologii, autoevaluarea nu este posibila decat atunci cand ne raportam la un model. Iar acesta este cel propus/impus de societate. „Fortati sa ne reflectam in oglinda intransigenta pe care societatea ne-o intinde, (…) ni se face teama ca nu ne conformam canoanelor", scrie V. Packard in cartea sa „Omul remodelat".

Mai multe studii au relevat de altfel­ faptul ca satisfactia fata de propria persoana se refera in majoritate la satisfactia fata de propriul corp, mai ales in cazul femeilor. Cei satisfacuti de felul cum arata se simt mai siguri, mai inteligenti, mai impliniti sexual si mai fericiti. Potrivit lui P. Schilder, „placerea de a ne metamorfoza corpul este de ordin narcisist si este similara unei masturbari mascate".

M. Argyle sustine ca „modificarea aparentelor este considerata ca o forma de comunicare nonverbala si comunica celor din jur informatii despre grupul caruia apartinem, despre varsta, sex, statut social si personalitate".

Dar si perceptia celor din jur este diferita! Testele au aratat ca cei frumosi sunt judecati cu mai multa indulgenta de cei din jur si sunt supraevaluati. Astfel, impactul frumusetii este considerabil, deoarece ne manipuleaza in mod inconstient. Baudrillard­ spunea ca „Societatea provoaca victime! Victime inconstiente, ale unei ideologii in care frumusetea se impune ca o religie, in care corpul este sacralizat". De aceea, frumusetea corporala este o adevarata valoare sociala, un atu important.

In concluzie, goana dupa bronz se inscrie in tendinta indivizilor societatii actuale de a se conforma schemei idealului corporal.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea