Social

#microcentrale de apartament #microcentrale # centrale de apartament #cancer pulmonar

Atentionare socanta! Centralele de apartament te pot imbolnavi de cancer

Un studiu realizat la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca trage un semnal de alarma cu privire la folosirea centralelor de apartament. Potrivit cercetatorilor de la UMF Cluj, ele ar putea provoca afectiuni grave precum cancerul pulmonar.

Lucrarea "Efectele negative multiple ale microcentralelor de apartament", coordonata de catre seful Catedrei de Biologie Celulara si Moleculara, profesorul dr Gheorghe Benga, arata ca in gazele arse in aceste centrale se gasesc hidrocarburi aromatice si produsi cancerigeni care ii afecteaza atat pe cei care detin centrala, cat si pe vecinii lor.

Prin arderea gazului se produc oxizi de azot ce formeaza aerosoli. Odata intrati in tractul respirator al oamenilor, ei produc iritatii si inflamatii ce scad rezistenta organismului la infectii si duc la agravarea unor afectiuni pulmonare. Din gazele arse rezulta si formaldehida, funinginea si radonul, compusi cancerigeni, se arata in studiu.

Echipa de la UMF care s-a ocupat de aceasta cercetare lucreaza in prezent la o a doua analiza a efectelor nocive provocate de microcentralele de apartament. Al doilea studiu va aprofunda existenta unor microparticule cancerigene in cosurile de ardere ale acestor centrale.

  Sursa foto: ecentrale.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea