Social

#contaminare radioactiva # cesiu radioactiv #poluare Cernobil #explozia de la Cernobil #cernobil

Atentie! Pericolul de la Cernobil s-a reactivat, iar riscul de poluare e urias!

La trei decenii de la explozia centralei nucleare de la Cernobil, din Ucraina, efectele poluarii ucigase inca se resimt, scrie dailymail.co.uk. De vina sunt incendiile de padure de langa centrala, tot mai dese in ultimii ani, si care duc la ridicarea din sol a cesiului radioactiv din apropierea centralei.

Cesiul ajunge sub forma de fum in atmosfera, iar norii continand aceste particule sunt transportati in atmosfera ajungand deasupra intregii Europe de Est. Cercetatorii avertizeaza ca situatia se poate agrava, din cauza schimbarii climei, care va face mai frecvente asemenea incendii de padure, scrie descopera.ro.

Sursa foto: popsci.com

Cercetatorii de la Norwegian Institute for Air Research au folosit sateliti pentru a observa deplasarea aerului si zonele care risca sa fie afectate de contaminarea radioactiva, sustinand ca in ultima vreme cesiul a ajuns deasupra Europei de Est, apoi pana in Turcia si Scandinavia.

Tim Mousseau, unul dintre autorii studiului, sustine ca fumul incarcat radioactiv poate afecta si culturile agricole. El da ca exemplu ciupercile, care absorb foarte repede cesiul, iar consumarea acestora poate creste riscul aparitiei cancerului.



 

Sursa foto: liverpoolecho.co.uk

In accidentul nuclear din 26 aprilie 1986 au murit 31 de oameni, iar multi altii au suferit din cauza efectelor radiatiilor.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea