Social

Atentie la pericolele verii

Pentru protejarea consumatorilor impotriva riscului de a cumpara si consuma alimente posibil periculoase ca urmare a depozitarii necorespunzatoare, in conditiile climatice actuale, cu temperaturi deosebit de ridicate, secretarul de stat Dan Vlaicu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a dispus verificarea produselor perisabile. Aceasta actiune se va desfasura pe toata perioada verii, controlandu-se :

-unitatile de alimentatie publica de tip fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii etc ;
-unitatile de alimentatie publica si chioscurile din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, precum si in zonele de agrement, parcuri de distractie , debarcadere etc.;
-unitatile de comercializare (magazine).

Totodata, inspectorii ANPC vor verifica in ce mod sunt respectate prevederile legale privind protectia consumatorilor la piscine, stranduri, bazine, distractie si unitati de inchiriere echipament de agrement. Acestea vor fi locurile preferate de populatie in urmatoarea perioada, cand meteorologii anunta maxime termice ridicate. Scopul acestei tematici desfasurate pe perioada verii, de verificare a respectarii drepturilor consumatorilor in domeniul alimentar, nealimentar si, mai ales, al serviciilor, este acela de a creste gradul de siguranta a populatiei la achizitionarea de bunuri si servicii in conditiile unor temperaturi caniculare.

Este, de asemenea, important ca toti consumatorii sa retina recomandarile specialistilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor:

La cumpararea alimentelor din magazine:

- verificati data durabilitatii minimale a produsului;
- verificati lista ingredientelor respectivului produs;
- verificati daca este respectata temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar ales si respectati si dumneavoastra aceasta temperatura acasa;
- nu decongelati si recongelati un produs alimentar inainte de a-l consuma, daca producatorul interzice aceasta actiune;
- nu cumparati alimente din locuri neautorizate.

La intrarea in unitatile de alimentatie publica:


- acordati o atentie deosebita starii de curatenie din unitate (avand in vedere faptul ca unele controale ale inspectorilor s-au constatat incinte cu pereti murdari, cu zugraveala exfoliata, fete de masa murdare, cu urme ale arsurilor provocate de tigari, scaune dezlipite, grupuri sanitare murdare, nedotate cu sapun si hartie igienica si in care mirosul de clor te "sufoca");

- analizati in lista meniu afisarea cantitatilor produselor oferite, cat si a preturilor aferente;
- analizati modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protectie, curatenia mainilor, prezenta taieturilor etc);
- uitati-va cu atentie, in lumina, la gradul de curatenie al paharelor existente pe masa;
- analizati gradul de curatenie a tacamurilor;
- analizati organoleptic felurile de mancare aduse, iar daca aveti suspiciunea de produs alterat, refuzati mancarea;
- in cazul fripturilor, prezenta unor zone "mai arse" poate masca un anumit grad de alterare a carnii din care a fost preparata;
- desi este greu de apreciat, in cazul in care aveti de la inceput suspiciuni privind cantitatea neta a portiei, refuzati produsul si solicitati cantarirea acestuia.

La consumarea inghetatei, un produs foarte cautat in zilele calduroase:

- acordati atentie conditiilor de depozitare atat in magazinul de desfacere cat si la domiciu; produsele alimentare congelate, deci si inghetata, trebuie comercializate numai in stare congelata; la decongelare trebuie sa prezinte gust si miros nemodificate, caracteristice sortimentelor respective;
- nu achizitionati produse pentru care aveti suspiciuni ca au fost decongelate si apoi recongelate;
- acordati atentie modului de prezentare a ambalajului; nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este murdar sau nu este inchis etans;
- cititi data durabilitatii minimale; refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata, depasita sau pe care nu este inscrisa aceasta;
- la cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba provenienta produsului, in cazul unei reclamatii.

Celor care merg la piscine, stranduri, bazine de inot sau alte zone de imbaiere publice, le recomandam sa acorde atentie maxima urmatoarelor informatii cu privire la:


- afisarea vizibila a preturilor serviciilor de care doresc sa beneficieze si emiterea chitantelor pentru contravaloarea acestora;
- existenta si afisarea la loc vizibil a Regulamentului continand masurile de igiena ce trebuie respectate de cei care folosesc bazinele de inot;
- existenta unui registru de evidenta a calitatii apei pentru imbaiere privind clorul rezidual liber si respectarea ritmului de primenire a apei; operatorul economic are obligatia de a pune la dispozitia publicului, la solicitare, rezultatele monitorizarii apei de imbaiere;
- marcarea zonelor de imbaiere naturale, care trebuie sa fie prevazute cu geamanduri;
- existenta avertizoarelor de adancime, vizibile clar, pozitionate in punctele de maxima adancime al fiecarei zone si bine delimitate fata de trambuline, patforme si alte facilitati similare;
- existenta anexelor la bazinele de inot si piscine (vestiare, dusuri si grupuri sanitare separate pentru femei si barbati), cu respectarea conditiilor de dotare a materialelor necesare igienei personale si a controlarii starii de curatenie.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea