Social

Atelierul. Modelul. Pictorul

La Muzeul National de Arta al Romaniei va avea loc miercuri, 18 iunie, vernisajul expozitiei "Atelierul. Modelul. Pictorul", unde vor fi prezentate tablouri care apartin unor pictori romani celebri precum Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Camil Ressu.

Expozitia "Atelierul. Modelul. Pictorul" cuprinde o selectie tematica de aproximativ 80 de lucrari din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei care urmareste in evolutie procesul aparitiei operei de arta in Romania, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pana in perioada interbelica. Este pentru prima data cand Muzeul National abordeaza aceasta tematica.

Intregul eveniment se concentreaza asupra laboratorului de creatie si urmareste o incursiune in spatiul intim al artistului, surpinzandu-l ca actor principal (autoportrete in fata sevaletului, cu penelul), alaturi de modelul sau precum si ca prezenta discreta, anume creatorul de portrete a modelelor.

Parcursul expozitional trece in revista principalele tipuri de ateliere in care artistii si-au conceput si realizat creatiile: casele-atelier ale pictorilor – a caror atmosfera divulga personalitatea artistului, atelierul-scoala - cu modelul in centru si studentii in fata sevaletului, atelierul in aer liber – coloniile artistice de la Barbizon si Balcic sau Baia Mare unde pictorii creau in aer liber, stabilind noi coordonate stilistice, sau chiar atelierul improvizat in timp de razboi.

Tabourile care vor fi expuse apartin pictorilor: Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Sava Hentia, G.D. Mirea, Nicolae Vermont, Alexandru Satmari, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Jean Al. Steriadi , Eustatiu Stoenescu, Samuel Mutzner, Iosif Iser, Camil Ressu, Rudolf Schweitzer -Cumpana, sau ale unor artisti mai putin cunoscuti ca: Ion Tincu, Theodorescu Romanati, Tache Soroceanu, Nicolae Enea sau Adam Baltatu.

La vernisaj vor lua cuvantul directorul MNAR, Roxana Teodorescu si curatorul care a facut selectia lucrarilor, Ruxandra Dreptu. Tot cu aceasta ocazie, vizitatorii vor putea gasi si catalogul tematic al expozitiei care contine reproducerile tuturor lucrarilor.

Muzeul National de Arta este cel mai important institut de arta, fiind compus din trei galerii: Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Veche Romaneasca, Galeria de Arta Romaneasca Moderna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea