Social

#asumare #guvern #legea educatiei #neconstitutionala

Asumarea Guvernului pe Legea Educatiei, declarata neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis ieri  ca asumarea Guvernului pe Legea Educatiei contravine Legii fundamentale, anunta realitatea.net. Astfel, potrivit acestei decizii, intre Parlament si Executiv exista un conflict de constitutionalitate deoarece Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege care este deja in dezbatere parlamentara. Decizia a fost luata cu cinci voturi “contra” Guvernului si patru “pentru”.

Cel care a dat votul decisiv este judecatorul Petre Lazaroiu, numit in functie de catre presedintele Traian Basescu, potrivit hotnews.ro.

Parlamentarii UDMR ameninta cu iesirea de la guvernare, ca urmare a deciziei magistratilor. Marko Bela, presedintele UDMR,  a convocat o sedinta extraordinara a conducerii Uniunii, sustinand ca nu au existat motive temeinice de neconstitutionalitate si ca progresul in dreptul minoritatilor este o conditie a prezentei UDMR in orice guvern.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda considera ca decizia Curtii este una politica: "Daca sunt patru judecatori de la PDL si unul de la UDMR, iar patru de la PSD-PNL, deductia este ca unul din cei ai PDL a votat ca asumarea este neconstitutionala. Eu sunt cu un gust amar, sunt deceptionat politic pentru ca Curtea a luat o decizie pur politica. Nu vad de ce am continua o guvernare in care nu am facut decat sa adunam oprobiul majoritatii si în primul rand al comunitatii maghiare".

Ce prevede noua Lege a Educatiei

Cele mai importante schimbari ale noului proiect legislativ vizeaza conducerea universitatilor si a scolilor. In noul proiect institutiile de invatamant superior primesc libertatea de a opta intre doua modele distincte. Astfel, alegerea rectorilor se poate fac fie prin scrutin universal, fie dupa modelul corporatist.

Guvernul a modificat si partea referitoare la incompatibilitatile directorilor de scoli. Astfel, directorii de scoli nu au voie sa detina functii de presedinte sau vicepresedinte in cadrul partidelor politice. O alta modificare se refera la gradul de rudenie. Rudele de pana in gradul III nu au voie sa detina functii de conducere in cadrul aceleasi universitati. De asemenea, legea prevede ca scolile in care invata copii putini sa fie comasate.

Proiectul de lege mai instituie invatamantul obligatoriu de zece clase, grupa pregatitoare si clasa a IX-a fiind incluse în gimnaziu. Noua lege a Educatiei mai prevede ca admiterea la liceu sa se faca pe baza de portofoliu, cu doua probe scrise si examen optional organizat de fiecare liceu in parte.

Legea mai prevede ca evaluarea elevilor sa se faca din doi in doi ani. Profesorii vor fi obligati sa faca un masterat didactic urmat de stagiu de practica . De asemenea, clasa pregatitoare va trece la invatamantul primar. In noul act normativ, parintii vor fi nevoiti sa plateasca amenzi daca elevii chiulesc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea