Social

Astmul supara multi copii

Debutul timpuriu al bolii este cauzat de factori genetici, dar si de praf, fum de tigara si poluare

Astmul este o boala ce debuteaza deosebit de precoce, iar 80% din cazurile diagnosticate sunt depistate la copii cu varsta sub 5 ani. La noi in tara, astmul este cea mai frecventa boala cronica de care sufera copiii, ne-a spus dr. Mircea Nanulescu, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj.
In Romania, boala este subdiagnosticata

In Romania nu exista o evidenta a bolnavilor de astm , a declarat dr. Nanulescu. Studii realizate pe zone au aratat insa ca numarul astmaticilor din randul copiilor este in crestere.
O statistica arata ca, in 1994-1995, in scolile clujene 4,3% din copiii cu varste cuprinse intre 13 si 14 ani sunt bolnavi de astm. Sase ani mai tarziu, in 2001, o alta analiza arata ca numarul scolarilor astmatici a crescut la 5,5%.
In tarile vest-europene, incidenta cazurilor de astm este mult mai mare. In Anglia 10a din copiii cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani sunt bolnavi de astm, iar in Germania procentul scade la 7,9%.
Romania se situeaza in clasa tarilor cu cele mai putine cazuri de astm, insa specialistii din tara spun ca boala este subdiagnosticata.

Tarile dezvoltate au cei mai multi astmatici

Cu cat situatia economico-sociala este mai buna, cu atat numarul bolnavilor de astm este mai mare, arata dr. Dimitrie Dragomir, director la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu din Bucuresti. Explicatia consta in faptul ca tarile dezvoltate sunt cele care, la periferia marilor orase, suporta un numar mare de emigranti ce traiesc in conditii precare.

Afectiunea nu poate fi vindecata

Lipsa educatiei medicale, tratamentul ineficient si subdiagnosticarea sunt principalii factori care cresc rata mortalitatii cauzate de astm, la nivel mondial.
Medicii atrag atentia ca, desi este o boala care nu poate fi vindecata, astmul poate fi prevenit prin eliminarea factorilor de risc si poate fi suportat printr-un tratament riguros.

SIMPTOME

Semnele astmului
> Respiratia se face cu efort, este obositoare si, uneori, suieratoare
> Dificultate de a da aerul afara din plamani
> Tuse in accese, in special in timpul noptii sau la primele ore ale diminetii
> Tusea este uscata, iritativa
> Criza de tuse se poate termina cu expectoratie groasa, dificil de eliminat, uneori de culoare galbena
> Senzatie de apasare pe piept, care impiedica respiratia profunda
> Atentie! Multi pacienti nu prezinta toate simptomele, iar crizele pot fi declansate de o alergie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea