Social

Asteptarile Romaniei au fost confirmate la Consiliul European de la Salonic

Elementul esential pentru Romania al concluziilor Consiliului European de la Salonic este acela ca s-a reiterat una dintre deciziile summitului de la Copenhaga de la sfarsitul anului trecut, aceea ca Romania si Bulgaria fac parte dintr-un proces inclusiv si ireversibil de extindere a Uniunii Europene, forul comunitar european "sprijinind Romania si Bulgaria in eforturile lor ce vizeaza incheierea negocierilor de aderare in 2004", a spus presedintele Ion Iliescu, intr-o conferinta de presa desfasurata sambata la Porto Caras.

Un alt punct remarcat de seful statului roman in legatura cu summitul european de la Salonic a fost acela ca discutiile in cadrul Uniunii Europene privind reformele politicii viitoare comunitare si noua perspectiva financiara nu vor obstructiona continuarea si incheierea negocierilor de aderare ale Romaniei si Bulgariei si nici nu vor fi afectate de acestea.

Presedintele roman a punctat, totodata, drept conditii necesare pentru incheierea negocierilor de aderare de catre Romania la termenul prevazut, inainte de finele anului 2004, adoptarea de masuri pentru consolidarea unei economii de piata functionale, reforma administratiei publice si a justitiei.

Ion Iliescu, care conduce delegatia romana prezenta la Salonic, a subliniat, printre altele, ca un alt motiv de satisfactie pentru tara noastra il reprezinta faptul ca Romania va participa in calitate de observator activ la lucrarile Conferintei interguvernamentale. "Noi consideram importanta perioada presedintiei italiene a Uniunii Europene, in special in privinta accelerarii negocierilor de aderare a Romaniei", a conchis seful statului.

La randul sau, premierul Adrian Nastase a spus ca "Romania a obtinut o nota foarte buna la examenul de capacitate la Integrare Europeana ".

Conform sefului Executivului de la Bucuresti, un castig al Consiliului European de la Salonic este acela ca reuniunea a confirmat faptul ca negocierile de aderare a Romaniei la UE se vor desfasura pe aceeasi baza cu negocierile purtate de cele 10 state ce vor adera la forul comunitar in 2004.

De asemenea, Adrian Nastase a calificat perioada viitoarei presedintii italiene a Uniunii drept una de maxima responsabilitate pentru Romania, care nu trebuie sa piarda sansa de a se integra in structurile europene.

In legatura cu summitul Uniunea Europeana-Balcanii Occidentali, desfasurat sambata la Salonic, premierul roman a tinut sa evidentieze ca este pentru prima data cand Uniunea Europeana da dovada de o viziune clara fata de Balcanii de Vest, aparand, tot in premiera sintagma "candidati potentiali".

Prezent la conferinta de presa, ministrul Integrarii Europene, dna Hildegard Puwak, a precizat ca prioritatile partii romane in cursul presedintiei italiene a Uniunii Europene vor fi accelerarea transpunerii in practica a legislatiei UE si adoptarea de masuri concrete pentru indeplinirea criteriilor necesare obtinerii statutului de economie de piata functionala .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea