Social

# traditii sfantul alexandru #Sfantul Alexandru

Astazi este Sfantul Alexandru. Ce se spune despre cei care ii poarta numele

Pe 30 august, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Alexandru, cel supranumit „protectorul omenirii”, personaj de seama al primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325. 

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Alexandru si Alexandra sunt prenume vechi, cu o larga raspandire nu numai in Europa, ci si in alte regiuni ale lumii. Numele a devenit popular in special datorita regelui Alexandru al III-lea al Macedoniei (336-323 i.H.), supranumit cel Mare. La moartea sa, la numai 33 de ani, Alexandru Macedon era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata, care se intindea din Grecia pana in India.

Marele Ierarh Alexandru a fost episcop al Alexandriei din anul 313 si a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a combatut erezia lui Arie, unul dintre cei mai mari adversari ai crestinismuli. Sfantul Ierarh Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 328.

Etimologic, numele provine de la vechiul nume persan Aleksandros, care ar fi compus din verbul grecesc alexo - a apara, a proteja - si andros, forma de genitiv a substantivului aner - barbat, om. Asadar, semnificatia numelui Alexandru ar fi "care ii apara pe oameni".

Ce se spune despre cei care poarta numele Sfantului Alexandru

Derivate de la prenumele Alexandru sunt Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa, Alessandra.

Despre persoanele cu numele Alexandru se spune ca sunt indragostite de libertate. Sunt firi energice, distinse, seducatoare, inzestrate chiar cu o anumita carisma. Mereu cu zambetul pe buze, Alexandru se face repede remarcat si indragit. ii place sa comunice si apreciaza in mod deosebit activitatile in echipa. Despre Alexandra se crede ca este puternica, ambitioasa si curajoasa. Partenerul ei de viata trebuie sa fie la inaltime. stie sa fructifice sansele care i se ofera si poate face cariera in domenii precum finante, justitie, audiovizual, jurnalism sau sport.

Derivate de la prenumele Alexandru sunt Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa, Alessandra.

Ce nu ai voie sa faci astazi

In ziua de Sf. Alexandru se spune ca nu este bine sa iti vorbesti aproapele de rau si trebuie sa fii milostiv cu cei napastuiti de soarta.

CITESTE SI: 

Rugaciunea Sfantului Alexandru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea