Social

#Lasata Secului post Craciun #post craciun #lasata secului #traditii Lasata Secului

Astazi este Lasata Secului. Ce trebuie sa faci ca sa te feresti de boli

Astazi, 14 noiembrie, este Lasata Secului pentru Postul Craciunului! Lasata Secului se tine ca aparare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindina!

Potrivit traditiei, aceasta zi se petrece in familie si se organizeaza mese festive, cu mancare si bautura din plin.

Inca de la primele ore ale diminetii, femeile incep sa pregateasca bucatele pentru pranz sau pentru cina, apoi duc la biserica pentru a fi sfintite si impartite placinte cu branza, vin si friptura, dar si turte din malai.

Superstitiile spun ca, daca pieptul gainii aduse la masa este gras, iarna va fi grea, viscolita si geroasa, iar daca pieptul este slab se prevesteste o iarna blanda si o vara rodnica.

Dupa masa festiva, toate vasele sunt bine curatate, pentru ca tot ele vor fi folosite la gatit si in timpul postului, atunci cand credinciosii care tin cu adevarat obiceiul nu se ating de niciun strop de grasime animala.

Pentru a fi feriti de pagube, gospodinele trebuie sa aseze oalele cu gura-n jos. Lasatul Secului se tine ca aparare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindina.

De Lasatul Secului se fac si ultimele nunti pana la sarbatorile de iarna, pentru ca de pe 15 noiembrie, începe Postul Craciunului.

La Lasatul Secului, usile si ferestrele caselor, dar si portile gospodariilor, sunt unse cu usturoi, pentru ca spiritele rele sa fie alungate. Uneori, relele se alunga si cu prin zgomote si împuscaturi.

Din 15 noiembrie incepe Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului. Postul de 40 de zile aminteste de postul patriarhilor din Vechiul Testament care asteptau venirea lui Hristos. Este considerat a fi un post mai ingaduitor si rinduit de Biserica pentru a-i pregati pe credinciosi pentru bucuria sarbatorii Nasterii Mintuitorului. Traditia indeamna ca azi, la Lasatul Secului, crestinii sa petreaca in familie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea