Social

Asociatiile de proprietari - stranse cu usa

In fiecare luna, asociatiile de proprietari se confrunta cu dificultatea adunarii cheltuielilor de intretinere pentru a putea achita, la randul lor, in timp util, banii catre furnizorii de servicii. Daca locatarul are la dispozitie 45 de zile de la data emiterii facturii, pentru achitarea intretinerii, asociatia de proprietari are numai 15 zile, dupa care i se calculeaza penalizari . Conform Ligii Asociatiei de Proprietari " Habitat ", un proiect de lege adoptat deja de Senat nu rezolva nici pe departe problemele sistemului.




Proiectul Legii serviciilor comunale de utilitati publice prevede in art. 42 ca "utilizatorii serviciilor comunale de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile lucratoare de la data emiterii facturilor", penalizarile incepand cu prima zi dupa data scadentei. Proiectul, ce a trecut deja de Senat, este in contradictie cu Legea 469/2002, privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale, unde, la articolul 4, se prevede ca "in contractele incheiate, partile contractante vor prevedea ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor, debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere". "In ciuda existentei acestei legi, de doi ani asociatiile de proprietari sunt constranse de termenul de 15 zile, conform unei alte legi, cea cu nr. 506/2003. Desi legea din 2002 nu a fost abrogata, in prezent functioneaza alta, contradictorie la capitolul in discutie. Si acum a mai aparut si acest proiect de lege", sustine presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari " Habitat ", Mihai Mereuta.


Locatarul - privilegiat, asociatia de locatari - nu


Un alt neajuns este neconcordanta dintre termenul-limita de achitare a cheltuielilor locatarului catre asociatie, fata de cel al asociatiei catre furnizorul de servicii. Conform legii, fiecare proprietar din condominiu (bloc de locuinte) trebuie sa plateasca in termen de maximum 15 zile de la data afisarii listei de plata. Penalizarile vin abia dupa o perioada de alte 30 de zile. Aceasta, in conditiile in care asociatia nu mai dispune de nici o perioada de gratie. Practic, in coditiile prevazute, asociatiile risca sa primeasca penalizari in fiecare luna. Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat" sustine ca de doi ani au facut presiuni ca si asociatiile sa primeasca cele 30 de zile de gratie, lucru care sperau sa fie reglementat in noul proiect de lege: "Cetateanul, catre asociatie, are 30 de zile de gratie de la termenul-limita, pana la care trebuie sa achite factura. Asociatia catre furnizor nu il are si, practic, in fiecare luna, ne izbim de stresul si de dificultatea de a strange banii cat mai repede pentru a evita penalizarile. Proiectul de lege, in loc sa reglementeze situatia, a lasat in continuare degringolada in sistem", a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat".

De cealalta parte, directorul Asociatiei Nationale de Proprietari, Radu Opaina, e de parere ca regulile diferite de tarifare pentru asociatii si pentru proprietari nu se afecteaza reciproc: "Asociatiile au un fond de rulment si reusesc sa-si achite la timp cheltuielile, nu se pune problema de penalizari".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea