Social

Armata, mobilizata in asteptarea viiturii

Armata a intrat in stare de alerta de-a lungul Dunarii, in conditiile in care nivelul apelor a continuat sa creasca. Cu toate acestea, in afara inundarii catorva locuinte in Delta, situatia de-a lungul fluviului este stabila. Prognoza hidrologica pentru urmatoarele zile este de 13.800 de metri cubi pe secunda, iar debitele maxime vor fi atinse in zonele Galati si Tulcea, intre 18 si 20 aprilie, si nu pe 11 aprilie cum se prognoza acum o saptamana.

Depasirea cotelor de inundatie nu pune in pericol localitatile pe Dunare, spun specialistii. "Dupa cota de inundatie, mai exista o cota de pericol, iar, in acest moment, inaltimea de garda, adica diferenta intre luciul apei si coronamentul digului, este de peste un metru pana la Braila si de aproape un metru dupa aceasta localitate.

Dunarea mai poate sa creasca, cu toate ca au aparut infiltratii doar la cateva diguri. Se poate spune ca situatia este sub control", ne-a declarat Sorin Randasu, seful Dispeceratului Administratiei Nationale "Apele Romane".

Autoritatile spun ca n-ar trebui sa apara victime
In Tulcea, numarul gospodariilor afectate de nivelul ridicat al apelor este de 360, cel al persoanelor evacuate, 35 si 1.458 hectare de teren sunt inundate. Ministrul mediului, Sulfina Barbu , considera ca pe Dunare nu ar trebui sa apara victime omenesti, de vreme ce autoritatile locale au fost anuntate din timp ce masuri sa ia in cazul unei viituri. In opinia ministrului mediului, s-a actionat la timp pentru pregatirea autoritatilor locale cu privire la viitura de pe Dunare.

"Masurile de prevenire pe Dunare au fost luate de acum doua saptamani, de la intrarea in tara si pana in Delta. Toate autoritatile locale au primit acest plan de actiune", a declarat Sulfina Barbu.

Brigazi mecanizate si de geniu, gata sa intervina
Un elicopter militar a survolat, ieri, zona Tulcea-Galati pentru verificarea masurile intreprinse de Brigada 10 Geniu. La bord s-a aflat si ministrul apararii, Teodor Atanasiu, care a emis o dispozitie speciala pentru interventia armatei in lupta cu inundatiile.

Pentru aceasta au fost stabilite sectoare de responsabilitate. Brigada 2 Infanterie Usoara, din Craiova, va actiona in zona Gruia-Turnu Magurele , Brigada 34 Mecanizata, din Bucuresti, in zona Turnu Magurele-Calarasi, Brigada 10 Geniu, de la Braila, in zona Calarasi-Galati, Batalionul 307 Infanterie Marina, de la Babadag, in zona Galati-Tulcea-Sulina. Aeronave de pe bazele aeriene de la Otopeni si din Bacau vor fi in masura sa execute misiuni de cautare-salvare, recunoasteri in zonele afectate de inundatii si transporturi de materiale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea