Social

#fasia gaza #conflict israel hamas #bombe cu fosfor

Armata israeliana ancheteaza folosirea obuzelor cu fosfor in Fasia Gaza

Armata israeliana a lansat o ancheta interna privind eventuala folosire a obuzelor cu fosfor in conditii necorespunzatoare de catre trupele sale, in timpul ofensivei de 22 de zile din Fasia Gaza.

Ancheta vizeaza lansarea de catre o unitate de parasutisti a circa 20 de obuze asupra unei zone populate din nordul Fasiei Gaza, devastata de operatiunile militare israeliene care au provocat moartea a 1.300 de palestinieni intre 27 decembrie si 17 ianuarie, scrie cotidianul liberal israelian Haaretz, citat de AFP.

Haaretz precizeaza ca un colonel in rezerva, Shai Alkalai, a fost insarcinat cu ancheta, insa purtatorul de cuvant al armatei a dezmintit informatia potrivit careia o "ancheta oficiala" este in curs de desfasurare.

Potrivit unor surse militare citate de ziar, armata a lansat doua tipuri de obuze cu fosfor: obuze de artilerie fumigene de 155 de milimetri, care contine o cantitate mica de fosfor, si obuze mortiere de 120 de milimetri, cu o concentratie mare de fosfor.

Circa 20 de obuze de 120 de milimetri, care au provocat incendii grave , au fost lansate asupra a patru cartiere din localitatea Beit Lahiya, potrivit cotidianului. Organizatia Amnesty International , care a trimis o echipa in teritoriul palestinian, a acuzat statul israelian de " crime de razboi" pentru ca a folosit obuze cu fosfor.

"Am vazut strazile acoperite de daramaturi care dovedesc ca a fost folosit fosforul alb, de particule incandescente si de resturi din obuzele lansate de armata israeliana", a declarat intr-un comunicat Christopher Cobbsmith, expert in armament si membru al echipei Amnesty. Expunerea la acest element chimic se poate dovedi fatala, deoarece poate provoca arsuri grave pielii si afecteaza ficatul, inima si rinichii. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea