Social

Arma impotriva sefilor stresanti

O noua prevedere din Codul Muncii care intra de astazi in vigoare va da dreptul angajatilor sa-si dea in judecata seful daca acesta le vorbeste urat. De asemenea, daca sunteti stresat la serviciu sau aveti impresia ca superiorul dumneavoastra va trateaza cu indiferenta puteti apela la decizia instantei si sa primiti despagubiri morale. Ministrul Muncii, PAUL PACURARU , a precizat ca angajatorii vor fi obligoti daca instanta va da decizii favorabile angajatilor sa ii despagubeasca pe salariati nu numai daca acestora li s-a dus o paguba materiala, ci si una morala . "Noutatea consta in faptul ca raspunderea este acum pentru prejudiciul moral, ceea ce va fi cam greu de cuantificat in instanta", a declarat Pacuraru. DREPTURI Conform Codului Muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Daca totusi se vor efectua ore suplimentare , acestea, cumulate cu cele ale unei norme intregi, nu pot depasi 48 de ore pe saptamana. In anumite conditii si pentru anumite profesii este acceptat ca durata zilnica a timpului de munca sa fie de 12 ore, dar numai atunci cand este urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Tot in Codul Muncii se stipuleaza ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea orelor de munca suplimentara.
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Experti Financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.