Social

Arginina - aminoacidul vinovat de reactivarea herpesului

Infectia herpetica este o afectiune foarte frecventa. "Manifestarile clinice la nivelul pielii si mucoaselor sunt caracterizate de o secventa temporala, rezumata in triada schematica: infectie primara, faza de latenta si recidive", ne spune dr. Miruna Chelemen, doctorand si medic specialist dermato-venerolog la o clinica privata din Bucuresti. Medicul spune ca exista doua tipuri de virus herpetic, tipul 1 - care afecteaza mai ales pielea fetei si mucoasa cavitatii bucale - si tipul 2 - agentul etiologic al herpesului genital si al herpesului neonatal, provocat de contaminarea nou-nascutului in timpul nasterii. "Dupa unii autori, majoritatea populatiei adulte ar fi purtatoare a herpes virusului in stare de latenta si este, deci, potential expusa recidivelor. Sondajele epidemiologice indica, insa, aparitia acestora la aproximativ 10% din populatie. In declansarea recidivelor au fost incriminati mai multi factori: infectiile genitale, stresul, frigul, expunerea exagerata la soare, perioadele menstruale, unele medicamente si, nu in ultimul rand, unele alimente", explica dr. Miruna Chelemen. Dintre toate aceste posibile cauze, implicarea alimentelor este, poate, cel mai putin cunoscuta, deoarece raportul dintre alimentele ingerate si formele herpetice recidivante nu a fost obiectul studiilor clinice controlate, ci, mai degraba, face parte dintr-o cunoastere populara, anecdotica, mai spune medicul. "Vinovat de reactivarea virusului latent pare a fi un aminoacid, arginina. Dintre alimentele bogate in arginina putem aminti nucile, migdalele, arahidele, ciocolata, dar si anumite tipuri de vin rosu. De asemenea, sunt incriminate alimentele grase si cele pe baza de gelatina. Mari doze de vitamina C pot sa induca o criza acuta herpetica, precum si alimentele care, in general, sunt potential alergene: arpacas, ovaz, nuca de cocos, grau, porumb, varza de Bruxelles", a mai spus dr. Miruna Chelemen. Medicul specialist spune ca tot alimentele pot avea efecte pozitive . "Alte alimente pot fi in masura sa amelioreze starea persoanelor afectate de herpes. Cele ce contin lizina, prezenta in cantitati mari in lapte, branza proaspata, peste, fructe de mare, carne de vitel, porc sau pui. Carnea si pestele contin mari cantitati de lizina, dar si prin verdeturi sunt ingerate minerale si vitamina B care potenteaza rezistenta sistemului imunitar", adauga medicul. Dr. Miruna Chelemen spune ca persoanele care sufera de herpes ar trebui ca, in perioadele premergatoare sezonului rece sau perioadei estivale, pe o durata de cel putin 2 saptamani, sa consume alimente bogate in lizina, vitaminele A si E. " Echinaceea , o planta originara din America de Nord, unde radacinile erau utilizate de indieni pentru tratarea oricarui tip de rana, este un stimulent al sistemului imunitar, mai ales in perioadele de stres fizic si psihic. Se mai poate face tratament preventiv cu zinc si magneziu", explica dr. Miruna Chelemen. Medicul spune ca persoanele afectate de herpes cu leziuni acute trebuie sa evite categoric contactul cu copiii foarte mici, deoarece asupra acestora virusul herpetic poate avea consecinte foarte grave. "Terapia leziunilor acute presupune aplicarea unor topice locale antivirale ".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea