Social

Apa minerala, medicament impotriva caniculei

Pierderile de minerale, provocate de transpiratie , trebuie compensate cu ajutorul lichidelor bogate in saruri. Deoarece in timpul verii, prin transpiratie organismul pierde, in afara de lichide, si o mare cantitate de saruri minerale, specialistii recomanda ca in acest sezon sa consumam cel putin doi litri de lichide pe zi, in special apa minerala. De ce este recomandata apa minerala, in ce moment al zilei sunt asimilate mai bine sarurile, cum trebuie ales tipul de apa benefic pentru sanatate sunt cateva dintre intrebarile la care incercam sa va oferim un raspuns in continuare. In perioada verii, medicii recomanda consumul apei minerale deoarece apa pura sau slab mineralizata nu face decat sa potoleasca setea si sa refaca nivelul de lichid, dar nu poate inlocui pierderile de saruri, mai ales in cazul celor care au un nivel scazut al calciului din sange ( hipocalcemie ). Medicii recomanda, pentru o persoana adulta, un aport zilnic de 900-1200 mg de calciu. Magneziul participa la protectia impotriva stresului, a imbatranirii premature a tesuturilor si la mentinerea sanatatii vaselor sangvine. O persoana adulta trebuie sa consume in jur de 0,5 g de magneziu pe zi. In afara de protectia impotriva cariilor, fluorul este foarte important pentru sanatatea oaselor . Aportul zilnic pentru o persoana adulta trebuie sa fie in jur de 1,5-2 mg pe zi. Nou-nascutii si copiii mici trebuie sa bea suficiente lichide, deoarece se pot deshidrata extrem de repede, mai ales vara sau atunci cand fac febra. Pentru bebelusi se recomanda o apa minerala cu un continut slab de minerale (sub 500mg/l) si cu un continut mai mare de calciu si mai mic de magneziu, deoarece cei mici absorb rapid calciul. Apele care contin mult bicarbonat sunt recomandate in special celor care fac sport. Acesta ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in timpul efortului, a acidului lactic si la recuperare dupa efort. Asimilarea sarurilor, mai buna dimineata Studiile efectuate de specialistii francezi si publicate in revista "Journal of American Dietetic" au demonstrat ca cei care beau in mod regulat apa minerala au un aport de calciu semnificativ mai mare in comparatie cu cei care beau apa de la robinet. Astfel, asimilarea calciului in organism, din apa minerala, este la fel de buna ca aceea din lapte (in jur de 30 la suta din cantitatea de calciu ingerata ajunge in organism). Momentul din zi in care este consumata, are de asemenea o mare importanta. Specialistii recomanda ca apa minerala sa fie consumata dimineata, combinata cu zaharuri (in special miere de albine ) – in acest fel calciul este mult mai bine absorbit (cu 14% mai mult) si mai bine retinut de organism (cu 11% mai mult), decat daca apa ar fi consumata simplu. Asimilarea este mult crescuta si daca apa este consumata in timpul mesei (cu 14,5% mai mult) decat daca este bauta intre mese. Cum alegem apa minerala Apele minerale difera in special prin continutul de saruri. O caracteristica importanta - marcata de obicei pe eticheta sticlei - este cantitatea de reziduu sec - cantitatea de particule solide care raman dupa ce apa a fost incalzita la 180 de grade Celsius. In functie de cantitatea de reziduu sec, exista trei categorii de ape minerale: n ape slab mineralizate (mai putin de 500 mg/l de reziduu sec) - astfel de ape nu acopera necesarul cotidian de minerale necesar oragnismului, mai ales pe timpul verii; n ape mediu mineralizate (reziduu sec cuprins intre 500 mg/l si 1500 mg/l) – acopera foarte putin necesarul de minerale al organismului; n ape puternic mineralizate (reziduu sec peste 1500 mg/l) si care sunt capabile sa asigure neceasarul de minerale al organismului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea