Social

Apa din piscinele neingrijite dauneaza grav sanatatii

Din apa piscinelor si a strandurilor va puteti alege cu o multime de boli de piele sau de ochi, mai ales atunci cand aceste locuri de scaldat sunt supraaglomerate. Surse de infectie pot fi insa si piscinele „cu pretentii".

Candidozele, micozele, urticariile, dermatitele de contact (ce apar la contactul cu substantele folosite pentru curatarea apei) sunt doar cateva dintre bolile de piele cu care va puteti alege din piscine sau stranduri.

Infectiile bacteriene de piscine pot fi provocate de stafilococi patogeni - care exista pe pielea unora dintre cei care fac baie in aceste ape si apoi se transmit, tot prin apa.

Infectiile sunt favorizate si de eventuale mici traumatisme sau de macerarea pielii, ca urmare a imbaierii. Din apa piscinelor unde se joaca copiii, dar si din cele incalzite sau din jacuzzi, cat si din piscinele supraaglomerate se mai pot transmite si infectii bacteriene de genul foliculitelor - spre exemplu, cele cu Pseudomonas aeruginosa, o bacterie rezistenta la temperaturi ridicate.

Aceste infectii pot afecta intestinul copiilor, iar cutanat se manifesta prin leziuni asemanatoare intepaturilor de tantar. „Micozele cutanate sunt foarte frecvente mai ales in zona piciorului. In apa calduta care ramane pe gratarul de la dusuri si in alte zone cu apa statuta prolifereaza dermatofiti (ciuperci parazite – n.r.) si diverse specii de candida care pot infesta pielea", explica dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

O alta ce poate fi transmisa de apa strandurilor este pitiriazisul, care se manifesta prin pete mici, cafenii, ce apar de obicei pe trunchi. Din cauza umiditatii, pot sa apara si candidoze. Foarte frecvent intalnite sunt cele situate in zona pliurilor de la sani, in cazul femeilor obeze.

Piscinele din apropierea marii, sursa de infectie

Apa din piscinele deschise, situate in apropierea marilor sau oceanelor, poate fi contaminata cu schistosome (o specie de viermi). Transmiterea se face prin contactul cu apa care contine larvele acestor paraziti. Acestea pot penetra pielea persoanelor care fac baie si pot provoca dermatite care debuteaza foarte repede dupa intrarea in piscina (aproximativ o ora) si care evolueaza spre o eruptie asemanatoare muscaturilor de insecte.

Substantele folosite pentru dezin­fectarea apei pot si ele declansa reactii alergice si dermatite de contact. Substantele clorurate produc mai frecvent dermatoze in zona genitala, iar dezinfectantii pe baza de brom pot determina aparitia unor leziuni asemanatoare urticariilor. Contrar unei credinte larg raspandite, nu intotdeauna mirosul intepator de clor nu este datorat acestuia si nu inseamna neaparat ca s-a facut o dezinfectie eficienta.

Lacurile, pericol pentru ochi

Cea mai frecventa afectiune oculara care poate sa apara dupa o baie in apa unui lac, in special in apa din lacurile din jurul Capitalei, este conjunctivita bacteriana. „Apa lacurilor din Capitala are un grad foarte ridicat de contaminare , mai ales cu stafilococi - germeni care genereaza conjunctivita bacteriana", avertizeaza dr. Radu Burcin, medic oftalmolog.

Primele semne sunt: inrosirea ochilor, secretii mucopurulente (galbui) la colturile ochilor, lipirea pleoapelor dimineata, la trezirea din somn, si senzatia de nisip in ochi. Apa contaminata poate provoca si o conjunctivita virala, provocata de obicei de adenovirusuri, explica dr.Burcin.

Conjunctivitele virale se pot transmite prin apa piscinelor, a lacurilor, apa marii, din aer, dar si prin contact direct cu o pesoana infectata. „Primul semn al bolii este inflamarea unui ochi. Dupa cateva zile, inflamatia se extinde si la celalalt. Un semn clasic al conjunctivitei virale este senzatia permanenta a unui corp strain in ochiul infectat. Apare uneori si o inrosire a ochiului/ochilor si a pleoapelor, lacrimare abundenta si o senzatie suparatoare de mancarime. Netratate corect si la timp, conjunctivitele pot evolua catre keratite - leziuni ale corneei.

O alta afectiune care apare la cei care intra in apa calda din piscine cu lentilele de contact pe ochi este keratita provocata de Acanthamoeba. Apar dureri violente la nivelul ochiului afectat, iar boala poate evolua catre o keratita grava. Daca apar senzatii neplacute oculare – in special fotofobie (intoleranta la lumina), senzatie de corp strain in ochi, consultati cat mai repede un oftalmolog. Nu aplicati un tratament cu antibiotice „dupa ureche", deoarece germenul care a produs conjunctivita bacteriana poate sa nu reactioneze la acel antibiotic.

De asemenea, nu utilizati preparate care contin corticoizi; in cazul unei conjunctivite cu virus herpetic, aplicarea corticoizilor agraveaza boala.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea