Social

Anticipatele nu sunt dorite

Un sondaj de opinie realizat de INSOMAR in perioada 17-21 martie la nivel national arata ca 68% din romani nu considera oportuna organizarea alegerilor anticipate, in timp ce 32% sustin contrariul.
Un sondaj de opinie realizat de INSOMAR in perioada 17-21 martie la nivel national arata ca majoritatea romanilor nu sustine ideea alegerilor anticipate.
Din punctul dvs. de vedere, credeti ca organizarea de alegeri anticipate in Romania este un lucru necesar?

Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare , dvs. cu ce partid sau alianta politica ati vota?

Potrivit sondajului INSOMAR, 68% dintre cei chestionati sustin ca organizarea de alegeri anticipate in acest moment este inoportuna, in timp ce 32% considera ca un asemenea proces electoral ar fi necesar. Respondentilor care s-au pronuntat in favoarea organizarii de anticipate li s-a cerut sa ierarhizeze si formatiunile politice in functie de interesul manifestat fata de alegerile anticipate. 44% dintre respondenti au considerat ca Alianta D.A. este interesata de acest aspect, 26% au indicat PSD, 21% pe presedintele Traian Basescu, 6% PPRM, iar 2% UDMR.

OPTIUNI. Totusi, daca duminica viitoare ar fi alegeri, rezultatele cercetarii releva ca Alianta D.A. ar obtine 55% din intentia de vot, in timp ce pentru PSD ar vota 27% din cei intervievati. In favoarea PPRM s-ar pronunta 9% din cei chestionati, pentru UDMR 6%, iar pentru PUR 1%. Dintre cei care au raspuns la aceasta intrebare, 11,2% au declarat ca nu ar vota, iar 12,6% ca nu sunt hotarati.

NIVEL DE TRAI. 46% din cei chestionati considera ca nivelul de trai este similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, iar 33% din respondenti sustin ca acum traiesc mai rau decat in 2004. In schimb, nivelul de trai pare mai ridicat comparativ cu anul trecut doar pentru 15% dintre cei chestionati. In termeni absoluti pozitivi la aceasta intrebare s-au exprimat doar 2% dintre respondenti, iar un procent dublu de respondenti au vazut lucrurile in negru total.

PESIMISM. O mare parte din cei chestionati, 33%, considera ca situatia economica nu va marca schimbari anul acesta fata de 2004, comparativ cu cei 28% care preconizeaza o usoara crestere economica si cu cei 24% care considera ca aceasta va inregistra o usoara scadere. Totodata, 13% dintre subiecti au afirmat ca in acest an economia va scadea puternic, procentul optimistilor care considera ca economia va inregistra o crestere puternica fiind de doar 2%.

Studiul INSOMAR s-a facut pe un esantion reprezentativ de 1.660 de persoane. Eroarea maxima admisa este de 2,45%, garantata la o probabilitate de 95%. Interviurile au fost realizate in 51 de localitati urbane, inclusiv in Bucuresti, si in 57 de localitati rurale.


MOLDOVA
Mai mult de jumatate dintre cei chestionati, 56%, au sustinut ca Guvernul de la Bucuresti trebuie sa acorde ajutor si sprijin Republicii Moldova in orice domeniu, 21% dintre subiecti au optat pentru acordarea de sprijin numai in ceea ce priveste rezolvarea conflictului din Transnistria, iar 15% au sustinut nevoia unui sprijin mai ales in domeniul economic. La polul opus s-au situat 8% dintre cei chestionati, in opinia carora Bucurestiul ar trebui sa manifeste indiferenta fata de problemele romanilor de peste Prut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea