Social

Antepronuntarea lui Traian Basescu

Pentru nerespectarea prezumtiei de nevinovatie, Romania a fost taxata, luna trecuta, de CEDO.

Declaratia presedintelui Traian Basescu, la B1 tv, cu privire la faptul ca "judecatorul care i-a dat dreptul lui Constanda sa construiasca este corupt" a fost taxata dur ieri de corpul magistratilor. Acestia il acuza pe Basescu ca s-a antepronuntat in cazul "Parcul Bordei". Seful statului nu a adus nicio proba in sprijinul afirmatiei sale, insa a subliniat ca nu poate sa nu spuna ce gandeste.

Nici nu s-a stins bine scandalul legat de pierderea unor procese la CEDO, prin care Romania a fost condamnata pentru nerespectarea principiului de nevinovatie, ca seful statului arunca din nou "bomba". Si asta in conditiile in care magistratii care au solutionat dosarul lui Costica Constanda nu au fost condamnati definitiv si irevocabil pentru fapte de coruptie.

CEDO statueaza ca niciun reprezentant al statului nu are dreptul sa declare ca o persoana este vinovata de savarsirea unei infractiuni, inainte ca vinovatia sa sa fi fost stabilita definitiv de o instanta.

Seful statului trebuia sa se adreseze Parchetului

"Aceasta declaratie constituie in primul rand un atac foarte grav la adresa independentei justitiei, nemaivorbind de incalcarea prezumtiei de nevinovatie", a precizat ieri Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Jude­catorilor din Romania.

"De­cla­ratiile domnului presedinte sunt cu atat mai grave cu cat fac referire la un judecator care a solutionat o cauza, aducand in mod nefondat atingere imaginii justitiei si increderii de care aceasta trebuie sa se bucure in randul populatiei.

In conditiile in care domnul presedinte ar avea cunostinta de savarsirea unor fapte de coruptie, obligatia ce ii revenea Domniei Sale conform legii penale era aceea de a sesiza organele competente in vederea stabilirii vinovatiei faptuitorului", au mai subliniat oficialii UNJR , care considera astfel de declaratii drept instrumente de intimidare a judecatorilor ce au de solutionat cauze penale sau civile. Conform specialistilor in Drept, aceste afirmatii constituie o imixtiune inadmisibila in actul de justitie.

CSM: Se afecteaza prestigiul justitiei

La randul sau, prese­dintele CSM, Lidia Barbulescu , a subliniat ca seful statului a incalcat principiul prezumtiei de nevinovatie. „Sustinerea ca partea a initiat demersul judiciar stiind ca «judecatorii pot fi cumparati», prin natura sa necircumstantiata, afecteaza prestigiul justitiei si diminueaza increderea publica in actul de justitie", a adaugat Lidia Barbulescu.

Istoricul unui proces de 17 milioane de euro

12.04.2005 - Tribunalul obliga CGMB sa aprobe documentatia pentru PUZ-ul, din zona Parcului Bordei, la cererea lui Costica Constanda.
25.10.2005 - Curtea de Apel Bucuresti admite recursul CGMB, cu o opinie separata a unui judecator, si trimite cauza la rejudecare.
10.11.2006 - Tribunalul Bucuresti respinge actiunea ca neintemeiata.
21.06. 2007 – Completul Curtii de Apel, prezidat de judecatorul Camelia Spranceana, admite recursul, obliga CGMB sa aprobe documentatia pentru PUZ si sa-i plateasca lui Constanda despagubiri in valoare de 17.757.210 euro.

15 noiembrie 2007 – CSM cere Parchetului General sa verifice daca exista fapte de natura penala in ceea ce ii priveste pe grefierii din cazul Parcului Bordei. Procurorii nu au dat inca o solutie.

Cum l-a improprietarit Basescu pe Constanda

Omul de afaceri Costica Constanda a devenit proprietar in Bordei, in anul 2003. El a beneficiat de dispozitiile 1324 si 1325 emise de Traian Basescu pe data de 5 septembrie 2003. Legalitatea acestor dispozitii poate fi pusa la indoiala. Si asta pentru ca in acea perioada terenul din zona Bordei era in litigiu. Prefectura si Primaria Sectorului 1 se judecau cu un petent care cerea in baza Legii 18 din 1991, (Legea Fondului Funciar – n.r.) o suprafata de 10.000 de metri patrati.

Decizia finala in acest proces vine pe 5 noiembrie 2003, la mai bine de doua luni dupa ce Basescu il facuse deja proprietar pe Constanda in Parcul Bordei. Practic, fostul primar general a dispus atribuirea unui teren in timp ce litigiul nu era solutionat. Cu toate ca nu exista un document in care sa scrie negru pe alb ca terenul de la Bordei este domeniu privat, Basescu a atribuit terenul prin simpla dispozitie de primar, fara a mai cere acordul Consiliului General.

Ajuns proprietar, Constanda trece la atac si cere in instanta schimbarea indicatorilor urbanistici, pentru ca parcul era cuprins in zona verde a orasului. Dupa trei ani de judecata, instantele schimba planul urbanistic al zonei dupa mai multe procese in care juristii municipalitatii au lipsit chiar de la ultima sedinta. Constanda a obtinut si plata a 17,7 milioane de euro drept daune, suma cu care a santajat municipalitatea pana la obtinerea schimbului dintre Bordei si Satul Francez.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea