Social

#1 martie #anpc #martisoare

ANPC: Sfaturi pentru cei care cumpara martisoare. La ce sa fie atenti si ce sa evite

Se apropie 1 martie, ziua in care se ofera martisoare. In acest context, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ii sfatuieste pe cei care cumpara martisoare, mai ales daca sunt din metale pretioase, sa fie atenti la ambalaj si sa evite achizitionarea lor de la vanzatorii ambulanti.

De aceea, Paul Anghel, director general ANPC, sfatuieste cumparatorii sa tina cont de cateva recomandari, potrivit unui comunicat preluat de Digi24.

In aceasta perioada, martisoarele se vand peste tot, de la tarabe pana la supermarket-uri, magazine de bijuterii si targuri de cadouri.

Atentie la martisoarele din metale pretioase!

In cazul in care cumparatorii aleg o bijuterie fina din aur, argint sau batuta cu pietre semipretioase, ar fi bine sa o cumpere numai din magazine autorizate care vand bijuterii.

Un martisor din argint vandut la colt de strada si care costa cativa lei nu poate fi din argint ! Oferirea drept martisor a unei bijuterii din metal pretios, cu sau fara pietre pretioase, a devenit din ce in ce mai obisnuita, astfel ca piata metalelor pretioase ofera o gama foarte larga de produse, de la clasicele modele de martisoare la bijuteriile foarte sofisticate,” se arata in comunicat.

Apoi, indiferent de ce martisor este ales, acesta trebuie sa aiba un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuta, un saculet: “Nu cumparati martisoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau patat. Si ambalajul conteaza foarte mult. Verificati ca snurul sa nu se desprinda, sa nu se desire si sa fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poarta un rol esential inainte de cumpararea propriu-zisa.

“Cel mai important lucru, care trebuie luat in considerare atunci cand se cumpara acest tip de produse, este increderea pe care o ofera furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie sa se tina seama, referitor la increderea conferita de furnizor, este autorizatia eliberata de catre ANPC operatorilor economici care desfasoara operatiuni cu metale pretioase, a carei copie trebuie sa fie afisata intr-un loc vizibil, in interiorul magazinului,” se mai arata in comunicat.

Consumatorii sunt sfatuiti sa evite cumpararea marțisoarelor din metale pretioase si/sau pietre pretioase de la vanzatorii ambulanti.

Achizitionarea marțisoarelor/bijuteriilor din metal pretios trebuie sa se faca de la operatorii economici autorizati de catre ANPC sa efectueze operatiuni cu metale pretioase. Consumatorii trebuie sa se  fereasca de oferte de vanzari nesolicitate, de vanzatorii ambulanti sau care se afla in spatii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse. Directia Metale Pretioase din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiza si personal specializat pentru analizarea si expertizarea obiectelor din metale pretioase si pietre pretioase.

La achizitionarea martisoarelor/bijuteriilor din metal pretios consumatorii trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

- sa solicite informatii complete despre produs, pret, conditii de cumparare;
- sa se asigure ca primesc un Certificat de calitate in original, care trebuie sa contina obligatoriu:

  • detalii corecte, precise si complete referitor la produsul cumparat (tilul metalului, natura pietrelor etc);
  • datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitioneaza produsul.

- sa se asigure ca primesc factura fiscala sau bonul fiscal care sa justifice achizitionarea produsului;
- sa ceara informatii suplimentare despre garantia oferita produsului si eventualele probleme de service ce pot sa apara;
- sa verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, in cazul aparitiei unor defecte ulterioare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea