Social

Angajaţii Spitalului de Urgenţă Craiova fură hrana pacienţilor

Peste 1.500 de pacienţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova sunt văduviţi, zilnic, de hrana ce li se cuvine, primind la masă doar pilaf sau varză fiartă fără carne. Carnea care ar trebui să se regăsească în preparatele spitalului este, pur şi simplu, luată de angajaţi ai unităţii şi încărcată în maşinile personale, în complicitate cu paznicii spitalului. Fotografiile alăturate vorbesc de la sine. Apucăturile unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova sunt proverbiale în această unitate sanitară. Puţini sunt cei care nu au auzit de deprinderile lor de a fura alimente din spital, însă niciodată conducerea unităţii sanitare nu a luat vreo măsură de starpire a fenomenului. „Fură ziua în amiaza mare, fără jenă şi cu complicitatea paznicilor noştri. E de ajuns să staţi vreo două-trei zile la pandă la Poarta II a Spitalului şi veţi vedea cum cară cu plasele mancarea bolnavilor şi o înghesuie în portbagajul unui autoturism Lada . Credeţi-mă, există zeci de sesizări pe masa conducerii, dar degeaba", ne-a spus unul dintre medicii spitalului craiovean, supărat că pacienţii săi trebuie să caute carnea cu lupa prin farfuria de ciorbă oferită de unitatea sanitară. Paznicii, complici la furt Înarmat cu o cameră de luat vederi şi cu multă răbdare, am purces spre Poarta II şi am parcat maşina după un gard, la zece metri de ieşirea de serviciu a bucătăriei spitalului. Era ora 13.30, cam cu o jumătate de oră mai devreme decat ne fusese indicat momentul în care „se acţionează". N-au trecut nici cinci minute, şi, în faţa mea, de cealaltă parte a gardului, opreşte un autoturism roşu, marca Lada, cu număr de înmatriculare DJ-06-LBT. Şoferul, bărbat trecut de 40 de ani, se dă jos din maşină şi aruncă în stanga şi-n dreapta cateva priviri bănuitoare. Satisfăcut de cercetare, se urcă din nou în maşină şi îşi aprinde liniştit o ţigară. La scurt timp, spre el se îndreaptă paznicul de la Poarta II, care îl lăsase să intre cu autovehiculul în incinta spitalului. Timp de cinci minute, cei doi discută amical, paznicul aplecandu-se peste geamul maşinii pentru a auzi mai bine ce i se spune. Ca la un semn însă, pleacă de langă maşină în direcţia opusă gheretei din care supraveghează poarta. Nu trece un minut şi de Ladă se apropie un mustăcios cu o sacoşă mare în mană. Surprins, nu am observat de unde a ieşit, dar nu am scăpat momentul în care a băgat sacoşa în portbagajul autovehiculului. Practic, totul a durat doar cinci minute, timp în care la maşină au venit două femei „cocoşate" de plase şi încă o dată acelaşi bărbat mustăcios. Fără excepţie, cei trei au băgat plasele pline în portbagajul Ladei şi apoi au urcat în maşină. După încheierea „ritualului", cei patru au demarat în trombă, fără ca cineva să se obosească să controleze portbagajul maşinii. Nici nu avea cine, deoarece, în tot acest timp, paznicul, angajat al unei firme de pază şi protecţie din Craiova, se plimba complice, la 50 de metri de locul faptei. „Voi dispune un control amănunţit zilele următoare" Uluit de simplitatea procedurii, am revenit şi a doua zi la poarta spitalului, unde am asistat la aceleaşi „mişcări de trupe". Totul a coincis pană la cel mai mic detaliu. Înarmat cu caseta video, am bătut la uşa directorului administrativ al spitalului, Petre Iordache, care, nonşalant, a recunoscut că unul dintre bărbaţii de pe casetă este Gheorghe Codiţoiu, angajat la serviciul de aprovizionare cu alimente al cantinei bolnavilor din cadrul SJU Craiova. Pentru a salva aparenţele, Iordache a afirmat că, poate, în plase erau resturi de alimente, şi nu copanele care, în mod normal, trebuiau să ajungă pe masa pacienţilor spitalului. „De unde ştiţi voi că era mancare? Eu cred că erau resturi rămase după servirea mesei", a declarat el, după care, împăciuitor, a încercat să muşamalizeze cazul: „Dacă vreţi să mai aşteptaţi cu subiectul, să mergem împreună să rezolvăm situaţia, este O.K. Eu săptămana viitoare nu sunt aici, dar cealaltă facem împreună un control cu firma de pază. Dacă publicaţi, am încheiat-o!". Directorul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, Cristina Calangiu, nu ştia că, de la bucătăria unităţii pe care o conduce, subordonaţii săi cară sacoşe întregi de alimente. „Nu m-a informat nimeni despre acest lucru, nici măcar domnul director Petre Iordache. Eu am fost prinsă cu semnarea contractului cu CAS-ul şi poate din acest motiv nu a avut cand să-mi spună. Lucrurile sunt grave dacă spuneţi că i-aţi filmat şi voi dispune un control amănunţit zilele următoare", a declarat directorul Calangiu. Zilnic, din bugetul unităţii sanitare se cheltuiesc aproximativ 4.000 de lei noi pentru hrana bolnavilor spitalizaţi aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea