Social

#program munca #telemunca #munca de acasa #reglementari #pauza de masa #pauza de masa obligatorie

Angajatii care lucreaza de acasa trebuie sa ia pauza de masa si sa se deconecteze dupa program. Noi reglementari pentru telemunca

Angajatii care lucreaza de acasa trebuie sa aiba un program de lucru ca atunci cand mergeau fizic la birou. Acesta trebuie sa includa pauza de masa si, dupa terminare programului, deconectarea de la activitate.

 

Noi reglemantari urmeaza sa intre in vigoare pentru angajatii care lucreaza de acasa. Acestia vor avea pauze de masa si ore de relaxare. Aceste decizii au fost luate dupa ce mai bine de 30% dintre salariati au declarat ca au muncit suplimentar in pandemie. In tari precum Franta, Belgia, sau Italia, programul de acasa a fost ajustat cu limite clare, pentru cele 8 ore de munca.

Nu si in Romania unde, desi la inceputul pandemiei parea comod sa lucrzi de acasa, acest lucru a dus la o incarcare a angajatilor, carora li s-a solicitat sa lucreze suplimentar si sa raspunda permanent la telefon.

Potrivit Eurofound, fundatia europeana pentru imbunatatirea conditiilor de munca, 27% dintre persoanele care lucreaza online au declarat ca au muncit suplimentar, comparativ cu cei care merg la birou, unde procentul este de sub 5%.

“S-a debalansat complet flosofia programului de lucru de 8 ore si s-a ajuns la situatii abuzive in care angajatii au ajuns sa fie conectati 16-18 ore pe zi, sa primeasca sarcini de serviciu, sa fie obligati sa raspunda in permanenta solicitarilor care vin de la angajator.”, declara Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, potrivit stirileprotv.ro.

“S-a observat o lipsa de protectie oferita salariatului care lucreaza de la distanta, faptul ca acestia nu mai pot fi protejati de sindicate. Devine oarecum natural pentru lucratorul care lucreaza de acasa sa isi aloce din timpul personal pentru activitatile profesionale si acest lucru trebuie monitorizat atent, supravegheat si ca nu exista o presiune pe lucratori, pentru ca acestia sa lucreze dincolo de programul de munca pentru care sunt platiti”, a delcarat si Victor Negrescu, europarlamentar.

Specialistii vorbesc de dreptul la deconectare, care ii va permite angajatului sa aiba pauze de masa, ore de relaxare si sa nu fie sanctionat daca nu raspunde la telefon sau la e-mailurile de serviciu dupa o anumita ora.

“Sa permita persoanelor care lucreaza digital sa se deconecteze de la munca in afara programului de munca, sa ai niste cerinte minime pentru lucrul la distanta, sa stie persoana care este la distanta ce se cere, care sunt cerintele, care sunt conditiile de munca, perioadele de odihna.”, precizeaza europarlamentarul Dragos Pislaru, potrivit sursei citate.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea