Social

America Latina – in prag de razboi

La originea crizei - o operatiune a armatei columbiene, efectuata in Ecuador si soldata cu moartea unui lider al rebelilor FARC. Hugo Chavez a acuzat Columbia ca devine „Israelul Americii Latine” si si-a trimis trupe la granita. America de Sud este afectata zilele acestea de o criza ce s-ar putea transforma in razboi regional. Doua tari, Ecuador si Venezuela, si-au trimis trupe, sustinute de tancuri si avioane de lupta, la granita cu Columbia, tara aliata SUA si acuzata ca a devenit „Israelul Americii Latine”, comenteaza Times. Scanteia care a declansat aceasta desfasurare de forte a fost asasinarea de catre armata columbiana a numarului doi in ierarhia Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), Raul Reyes. Operatiunea s-a desfasurat pe teritoriu ecuadorian. Initial, Ecuadorul, condus de Rafael Correa, aliat al presedintelui venezuelean Hugo Chavez, a reactionat destul de calm la stirea privind operatiunea militara columbiana, soldata cu uciderea altor 20 de rebeli, pe langa liderul Reyes. Correa si-a schimbat insa discursul dupa ce s-a sfatuit cu Chavez. „Acesta ar putea fi inceputul unui razboi in America de Sud”, a declarat Chavez, adaugand ca, daca cumva Columbia are de gand sa faca acelasi lucru si in Venezuela, el va raspunde cu cateva Suhoi, avioanele de lupta pe care le-a achizitionat recent din Rusia.

Chavez - acuzat ca finanteaza FARC

Au urmat retrageri de ambasadori, acuzatii grave si intreruperi de relatii diplomatice. Ecuadorul si-a rechemat pentru consultari ambasadorul din Columbia, iar Venezuela a ordonat retragerea intregului personal diplomatic al ambasadei de la Bogota si expulzarea imediata a ambasadorului columbian. Columbia a ripostat, acuzand guvernul ecuadorian de legaturi cu rebelii FARC. In replica, Ecuadorul a anuntat ca intrerupe relatiile diplomatice cu Columbia. La fel de grave sunt acuzatiile columbienilor ca Hugo Chavez i-ar finanta pe rebeli. Dovezile s-ar afla intr-un laptop apartinand lui Reyes. In unul dintre mesajele din calculator se mentiona suma de 300 milioane dolari, sprijin financiar pentru rebeli. Un alt document sugera ca legaturile financiare dintre Chavez si rebeli dateaza din 1992, perioada in care actualul lider venezuelean se afla in inchisoare. Ca sa nu se lase mai prejos, Chavez l-a calificat pe presedintele columbian, Alvaro Uribe, drept un criminal si o marioneta a SUA.

Riposta sau masacru ?

Pentru a-si justifica inca o data operatiunea, autoritatile columbiene au anuntat ca au gasit dovezi ca rebelii au intrat in liga mare a terorismului global, cumparand si vanzand uraniu. Mai mult, Columbia sustine ca militarii sai au actionat in legitima aparare , dupa ce rebelii au deschis focul din interiorul teritoriului ecuadorian. Potrivit Times, presedintele Correa spune insa ca operatiunea in care a fost ucis Reyes a fost un masacru, nu o urmarire. Unii dintre rebelii ucisi erau inca in pijamale si au fost ucisi in timp ce dormeau. Liderul rebelilor FARC se afla in aceasta tara pentru ca negocia cu Franta eliberarea lui Ingrid Betancourt , politician cu dubla cetatenie franceza si columbiana, tinuta ostatica de aproape sase ani. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea