Social

Amenzi usturatoare si pedepse cu inchisoarea pentru cei care nu respecta regulamentul de vot

Campania electorala pentru alegerile locale s-a incheiat la ora 7. De acum inainte, orice actiune electorala a partidelor sau candidatilor independenti este interzisa. Legea prevede amenzi usturatoare si chiar pedepse cu inchisoarea nu numai pentru incalcarea legii, ci si pentru tentativele de incalcare a regulamentului de vot.

Cea mai mare pedeapsa - sapte ani de inchisoare - o pot primi cei care se prezinta la vot cu un act de identitate nul sau fals. Tot pana la sapte ani de inchisoare ii asteapta pe cei care ataca, prin orice mijloace, sediul secției de votare sau fura documente electorale, urne sau stampile.

Cei care voteaza de mai multe ori risca si ei intre sase luni si cinci ani de inchisoare. In perimetrul sectiei de votare nu avem voie sa consumam si sa impartim bauturi alcoolice . Amenda este de la 2.200 de lei la 3.00 de lei.

Legea prevede aceeasi amenda si pentru membrii birourilor electorale care inmaneaza buletine de vot persoanelor care nu au act de identitate.

Membrii birourilor electoarale nu au voie nici sa deschida sectiile inainte de inceperea votarii. Pentru o asemenea fapta, ca si pentru incredintarea urnei mobile unei persone din afara biroului electoral, legea prevede pedepse cu inchisoarea de la 3 luni la 6 ani. Membrii biroului electoral care parasesc localul secției de votare inainte de stabilirea rezultatului alegerilor si de semnarea procesului-verbal pot fi amendati cu 2.000 de lei.

Cu amenda de pana la 2.000 de lei sunt sanctionati si in cazul in care, pe durata votarii, acestia poarta ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala. Exista restrictii clare si pentru candidati. Ei nu au voie sa faca propaganda electorala dupa incheierea campaniei electorale, deci cu atat mai putin in ziua votarii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea