Social

#control #amenzi #concedii medicale

Amenzi si suspendari de la plata de peste 900.000 lei, in urma controalelor concediilor medicale

Reprezentantii caselor de sanatate au dat, in ultimele trei saptamani, au i-au amendat pe medicii care au acordat ilegal concedii medicale si au oprit de la plata zilele de concediu, suma totala ajungand la peste 900.000 de lei, arata un comunicat al Ministerului Sanatatii.

"In urma controalelor, Fondul Unic de Asigurari de Sanatate a fost suplimentat cu suma de peste 900 000 lei. Ca sa aveti o imagine asupra acestui subiect, cu acesti bani pe care i-am strans in 3 saptamani am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an, sau am putea finanta tot ceea ce inseamna medicamente, materiale sanitare, salarii pe o luna in 3 Unitati de Primiri Urgente din spitale de nivel mediu", a declarat, in comunicat, ministrul Cseke Attila .

Controalele s-au facut in perioada 19 mai - 4 iunie, fiind verificati 1.540 de medici , dintre care 336 incalcasera legea.

Principalele abateri observate au fost:

- la fisa pacientului nu au fost anexate declaratiile acestora privind locul ales pentru verificare

- lipsa declaratiei prin care se dovedeste plata asigurarilor de sanatate sau nu exista atasata adeverinta de la angajator din care sa reiasa numarul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat in ultimele 12 luni

- certificate completate cu coduri gresite

- certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar

Ca urmare, au fost aplicate , iar 73 de  medici au primit   avertismente.

Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate au aplicat 222 de amenzi contraventionale, in valoare de 859.250 lei, iar 73 de medici au primit avertismente. Zece medici s-au ales cu scaderea cu 10% a valorii garantate a punctului, 28 conventii pentru acordarea si eliberarea certificatelor de concediu medical au fost reziliate, iar in legatura cu zece medici au fost sesizate comisiile de disciplina ale colegiului medicilor.

Potrivit Ministerului Sanatatii, cele mai multe nereguli la acordarea concediilor medicale au fost gasite in judetul Bistrita Nasaud, unde, la primele verificari, toti cei trei medici controlati nu respectasera prevederile legale privind completarea documentelor. Cu toate ca au primit dispozitii clare de corectare a abaterilor identificate, la a doua faza a controlului, toti cei 22 medici controlati au primit avertismente din cauza nerespectarii legislatiei, precizeaza Ministerul.

Cele mai "usturatoare" amenzi le-au incasat medicii din Timis. Astfel, in prima faza de verificari, sase medici au fost amendati cu 11.000 lei pentru nerespectarea legislatiei, iar in cea de-a doua faza, din 29 medici verificati, 16 au primit amenzi in cuantum de 72.500 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea