Social

#amsador cehia #petr dokladal #reforme justitie #parteneriatul estic #sinergia marii negre

Ambasadorul Cehiei: Multe depind de progresul reformelor in Romania

Reformarea justitiei in a incetinit foarte mult dupa 2007, a declarat ambasadorul Cehiei, a carui tara detine presedintia UE.

Intr-un interviu pentru NewsIn, Petr Dokladal a spus ca, in Romania, exista un progres in domeniul reformarii justitiei, dar puteau fi obtinute mult mai multe. Mai ales dupa intrarea Romaniei in UE, ritmul acestor reforme a incetinit foarte mult, noteaza diplomatul.

"Noi insine, in calitate de noua tara membra, stim ca acesta este un proces care exprima o vointa politica puternica, ce traverseaza de-a lungul si de-a latul societatile, si este raspunderea sociala a unor persoane-cheie in institutiile respective ale statului", a explicat Dokladal.

In ceea ce priveste incetarea mecanismului de cooperare si verificare, ambasadorul ceh subliniaza ca apreciaza faptul ca noul guvern are ca prioritati accelerarea reformelor in domeniul justitiei si progresul in lupta impotriva coruptiei.

"O hotarare privind viitorul mecanismului de colaborare si certificare a acestuia va fi luata abia pe baza raportului din luna iulie al Comisiei Europene, la urmatorul Consiliu European, in timpul presedintiei Suediei", a declarat diplomatul ceh.

Intrebat daca ideea de extindere a UE va avea de suferit, in cazul in care Romania si Bulgaria nu isi vor indeplini obiectivele asumate, Dokladal a raspuns afirmativ.

"Progresul celor doua tari poate sa stimuleze mai ales Republica Moldova si tarile din Balcanii de Vest in vederea indeplinirii criteriilor pentru aderare, pe de o parte, si, pe de alta parte, poate stimula cresterea gradului de atractivitate a calitatii de tara membra a UE.

In multe tari, starea de spirit privind largirea in continuare a UE nu este prea optimista. De aceea, multe depind de progresul reformelor in Romania si in celelalte noi tari membre", atrage atentia ambasadorul ceh.

Cat despre prioritatile Cehiei in fruntea UE, acestea pot fi rezumate prin "cei trei E", potrivit ambasadorului - Economie, Energie si Europa in lume. "In niciun caz nu vom neglija consecintele crizei globale si ale incetinirii economiei in Europa. Dimpotriva, impreuna cu Comisia Europeana ne vom stradui sa implementam cat mai repede planul european de refacere a economiei", a explicat Dokladal.

Ambasadorul mai spera ca aceasta criza va accelera reformele necesare din interiorul Uniunii. "Ma refer in primul rand la sprijinirea stiintei, cercetarii, inovatiilor si a tehnologiilor noi. Numai concurenta pe plan intern va ajuta UE sa fie competitiva pe plan global", a spus Dokladal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea