Social

#ungaria #romania #aderare #spatiul schengen

Amanarea aderarii Romaniei la Schengen loveste si Ungaria

Decizia Germaniei si Frantei de a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va afecta si Ungaria, scrie Financial Times citata de evz.ro.

Ungaria, care va prelua presedintia Consiliului European de la 1 ianuarie 2011, sperase sa repare legaturile fragile dintre vechile state membre ale UE, cum sunt Franta si Germania, si noii veniti in blocul european, in special din est, noteaza aceeasi publicatie.

Romania si Bulgaria au depus eforturi pentru a se alatura Schengen in primavara anului viitor, un calendar pe care multi l-au considerat nerealist, din cauza indoielilor care exista in unele state membre fata de ideea de a avea incredere in aceste tari cu granite externe UE, arata Financial Times .

Ministrii de interne din cele mai influente doua puteri ale blocului european au ingropat insa definitiv aceasta ambitie intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene in care spun ca inceputul anului 2011 este o data prematura pentru aderarea la Schengen a României si Bulgariei.

Cum pentru decizia aderarii la Schengen este nevoie de unanimitate politica, pozitia franco-germana va obliga la stabilirea unui nou calendar, au declarat diplomati citati de Financial Times.

Un alt semn de tensiune a fost inregistrat la summitul de saptamâna trecuta, cand liderii francez, german si britanic au fost in fruntea celor care sustin limitarea cresterii bugetului UE, ceea ce ar avea un impact direct asupra tarilor est-europene, cele mai mari beneficiare ale fondurilor de dezvoltare regionala acordate de Bruxelles, remarca Financial Times.

"Ungurii facusera din aderarea la Schengen o prioritate si chiar daca ei au fost realisti in privinta sanselor de succes, se vor simti respinsi", a declarat un diplomat ungar pentru Financial Times.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea