Social

Am vazut oameni in sevraj care racaiau impresia de drog de pe podea

Copii care consuma droguri la varsta cand ar trebui sa invete abecedarul. Adolescenti care-si schimba geaca pe o doza. Parinti disperati si o intreaga generatie expusa indiferentei publice. O realitate despre care se vorbeste prea putin: drogurile. De cincisprezece ani, sub ochii nostri creste o generatie dependenta, de care prea putini se intereseaza. La nivel guvernamental exista o Agentie Antidrog, care abia acum a inceput sa functioneze. Mult mai rapide in reactii sunt organizatiile neguvernamentale, cum ar fi Forumul Antidrog. Impreuna cu BNS si Mitropolia Ardealului, Crisanei si Maramuresului, Forumul Antidrog a semnat o Charta de lupta impotriva acestui flagel. Despre ce inseamna drogurile pentru Romania ne-a vorbit presedintele FORAD, .
- consuma droguri in Romania si de ce?
- Targetul este 14-25 de ani, dar cel mai tanar consumator din Romania are 7 ani. El a intrat in sevraj - si, ca sa intri in sevraj, trebuie sa fii consumator.
- De cat timp consuma?
- Nimeni nu stie raspunsul la aceasta intrebare, numai varsta acestui copil este zguduitoare si drama este la fel de . Mai mult ca sigur ca parintii sunt consumatori.
- De unde-si iau drogurile copiii?
- Copiii, in special, de oriunde. Facem un experiment, mergem oricand intr-un loc pe care nu-l cautam foarte mult in Bucuresti si cumparam ce avem nevoie.
- si poate sa cumpere oricine? Un copil poate sa-si cumpere droguri in Romania?
- Absolut! Copiilor li se ofera drogurile in preajma scolii.
- Deci, copiii sunt prima tinta, pentru ca ei devin ulterior dependenti si consumatori de droguri.
- Sigur ca da. Cu cat agati mai din timp, ca sa folosim un limbaj neacademic, dar care este foarte bine impamantenit intre cei care se afla in aceasta situatie, da, ca sa-l agati, e bine sa-l iei din prima, de cat mai tanar posibil.
- Ce se consuma?
- Nenorocirea este ca in Romania, in anii ?90, a venit heroina. Creeaza cel mai mare grad de narcodependenta, este cel mai periculos drog.
- De ce?
- De ce? Pentru ca iti creeaza o dependenta de care nu mai scapi niciodata. La nivelul celulei de baza a organismului se produce o reactie chimica, pe care organismul o va cauta pana cand va disparea. Se consuma o singura data si organismul o cauta toata viata. Primul consum ramane in memoria celulei si de aici dependenta. O recuperare suta la suta nu vom avea niciodata dupa un consum sau la o dependenta de heroina.
- Cum arata un consumator de heroina? Care a fost cea mai dramatica experienta cu un consumator de heroina?
- Un consumator de heroina scade in greutate, traieste numai pentru urmatoarea doza, indiferent ce ar trebui sa faca pentru aceasta. Experiente dramatice am avut mai multe - experiente dramatice atat ale consumatorilor de droguri, cat si ale parintilor acestora. Am vazut oameni ca brazii, care, intrati in sevraj, racaiau impresia de drog de pe podea si o bagau in gura. Este de neimaginat! Sa-l vezi atunci cand este in sevraj si nu si-a gasit doza sau cand, in cele din urma, isi gaseste doza. Sa-i vezi infrigurarea de a-si injecta otrava in vene. Are loc un adevarat ritual pe care nu-l mai uiti niciodata. Vezi ca ia acul, ia seringa, pe care a mai folosit-o de sapte ori, un ac nenorocit, indoit, care a fost, probabil, ascutit la randul lui... Este de neimaginat de ce folosesc aceeasi seringa de 30 de ori, nimeni nu stie, nimeni nu poate da acest raspuns, dar si-ar injecta heroina in acele momente si cu pompa de la masina, daca ar merge. Isi incalzesc heroina cu de lamaie, o amesteca cu sangele, trag din vene si, daca nu si-au facut doza demult si sunt disperati, adica au raul pe ei, cum se spune in randul consumatorilor, improasca cu sange peste tot cand isi trag sangele din vena. Uneori nu-si nimeresc vena si o inteapa de trei-patru ori. Este o lume care traieste alaturi de noi. Nu este o lume paralela, intr-o alta dimensiune, este o lume alaturi de noi. Sa-i vezi, dupa aceea, injectandu-si in vena cu o furie de nedescris seringa plina de sange si de otrava respectiva, pe care, inainte de toate, au filtrat-o prin filtrul de la tigara...
- De ce prin filtrul de la tigara?
- Ca sa nu aiba impuritati .
- De ce? Are heroina impuritati?
- Da, pentru ca heroina in Romania este heroina "cu bonus", adica antipirin, aspirina pisata, de pe perete sau Dumnezeu stie ce. Cel ce-si face doza nu stie niciodata ce cumpara. De aceea, consumatorii de droguri sunt foarte legati de furnizorii de droguri, de dealeri. Exact din aceasta teama de a nu primi in locul heroinei mult dorite altceva, un surogat care sa nu-l ajute cu nimic. si atunci sunt foarte legati de acesti dealeri.
- Deci, exista o legatura foarte stransa intre consumatori si distribuitori. Sunt ca o familie, in sensul rau al cuvantului.
- Nu cred ca trebuie sa-i gandim ca pe o familie. Sunt ca parazitul si gazda. Asta cred ca este cea mai fericita asemanare - parazitul si gazda. Da, si continua aceasta relatie, o duc cat de mult se poate. S-ar putea ca, la un moment dat, cel ce vrea sa-si cumpere heroina sa nu mai aiba bani si, avand in spate vremea indelungata de colaborare, dealerul s-ar putea sa accepte geaca, sau sa accepte cercei, banii sau verigheta mamei, televizorul din casa sau covorul de pe jos. Asta este relatia dintre gazda si parazit.
- In afara de heroina, ce se mai consuma? Am tot auzit de dosarul "Cocaina", ca sa numim unul dintre dosarele celebre.
- Cocaina este drogul celor bogati. Este un drog foarte puternic, care nu se injecteaza, se prizeaza. Ii putem observa pe cei care prizeaza de foarte multa vreme ca in permanenta isi trag nasul. Ai senzatia ca sunt raciti. Le curge nasul, pentru ca fosele nazale se ard. S-a ajuns pana la a se crea nas din plastic pentru cei care consuma cocaina de foarte multa vreme. Iar, in cele din urma, arzandu-ti fosele nazale si caile respiratorii, drogul - cocaina - iti prajeste creierul.
- Oamenii saraci ce consuma?
- Oamenii saraci sunt nevoiti sa gaseasca tot felul de metode ingenioase. La un moment dat, se vehicula "special K". "Dom'le, ne drogam cu special K". Ce Dumnezeu e "special K", i-am intrebat pe astia de-afara, corespondentii nostri. Dom'le, ce e "special K"? Nimeni nu are "special K" in catalog. si am sapat pana am aflat ce e. "Special K" era ketamina, un fel de analgezic pentru animale, pentru uz veterinar, luat si preparat in bucatarie, pe aragaz, intr-o ulcica, din diferite medicamente, pana se facea o pasta ca zaharul ars. Cand se cristaliza, se baga in apa rece, se strangea brusc, o curata de pe fundul oalei. si era ketamina transformata in "special K".
- Drog romanesc?
- Da, un drog romanesc. In cele din urma, am aflat ca in Statele Unite, prin anii ?60, se consuma aceasta ketamina. Ce mai consumau tinerii nostri, cand nu era oprit de la comercializare in farmacie, era fortralul. Fortralul pentru calmarea durerilor. Fortralul injectat in vena da aceeasi senzatie ca si heroina, ca si cocaina...
- Avem deja o generatie de oameni dependenti, formata in 15 ani.
- Da, putem vorbi de o generatie de oameni dependenti. In momentul in care discuti cu un consumator de droguri care are un moment de luciditate, iti va spune ca, sub orice forma, orice altceva sa faci, numai sa nu te apuci de droguri. Asta iti spune in momentul lui de luciditate. Dupa aceea, nevoia fizica, sistemul nervos ii dicteaza sa-si ia urmatoarea doza. Dar el, daca ar fi s-o ia de la capat, sunt convins ca n-ar mai lua-o pe acelasi drum. De aici ideea ca societatea sa le ofere o a doua sansa. Sa-i supui unui program, sa urmaresti in ce masura respecta programul respectiv, sa-i ajuti sa se integreze in societate. Daca nu reusim sa oprim drogurile la frontiera - si state mai civilizate ca noi n-au reusit sa opreasca drogurile la frontiera -, atunci n-avem alta altenativa decat sa oferim tinerilor si parintilor acestora informatia. In acest moment, accesul la informatie este nelimitat, si copiii cauta site-urile interzise atunci cand mama si tata nu sunt acasa. si, intr-o jumatate de ceas - putem demonstra asta -, copiii au acces la cele mai vicioase site-uri de pe internet.
- Ce-ar trebui sa faca un parinte?
- Este foarte adevarat ca, in acest moment, oricine ar incerca sa faca mai mult nu cred ca ar reusi. Dupa 15 ani de negare a realitatii, trebuie sa facem aceasta munca de prevenire, informand atat copiii, cat si parintii. Cred ca parintii ar trebui sa fie foarte atenti la comportamentul copiilor lor. Ar trebui sa fie atenti - ca sa dau un exemplu - la scaderea notelor la scoala, la faptul ca este sau nu este copilul mai nervos decat inainte. Copilul nu asculta, incepe sa piarda din lucruri, intre ghilimele spunand, pentru ca el le da in schimbul drogurilor, incepe sa ceara din ce in ce mai multi bani de cheltuiala pentru droguri, incep sa dispara bani din casa, incep sa dispara lucruri din casa si, un lucru extrem de important, cel mai bine ar fi ca parintele sa stie in permanenta cu cine este copilul. Am sa va dau exemplul unei tari care are experienta in traficul si consumul de droguri - Olanda. Am fost acolo, n-avea nici o legatura cu drogurile, am fost la un prieten, care mi-a spus: "Imi pare foarte rau, astazi vin colegii copilului meu de la scoala". Cum vin colegii lui, e ziua lui? Sa-i luam ceva copilului de ziua lui. "Stai linistit, nu-i ziua lui. Ii vin colegii in vizita". In fiecare zi, copilul primeste si se duce la cate un coleg de scoala acasa. Imaginati-va ce politica de socializare este acolo.
- Se cunoaste anturajul...
- Da. Sunt state care au ajuns la concluzia ca a-l lasa pe cetatean de capul lui este rau. Poate ca o sa fiu interpretat gresit, dar democratia inseamna sa faci ce vrei, cand vrei, atata vreme cat nu-i deranjezi pe ceilalti de langa tine. In Romania, cred ca a ajuns numai prima parte. Partea cu sa nu-l deranjezi pe cel de langa tine inca n-a ajuns. Inca avem manelele care urla si aud sapte blocuri, inca avem comportamentul inadecvat, care nu ofera siguranta copilului .
- De manele mai scapam, dar de droguri...
- Da, imaginati-va un copil la 14 ani care ia calea drogului. In Romania ar fi, practic, imposibil sa-l aduci inapoi.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea