Social

#copil #parlament #alocatie

Alocatia copiilor, calculata dupa veniturile parintilor?

Un proiect de lege care implica stabilirea cuantumului alocatiei de stat pentru copii in functie de veniturile salariale ale familiilor a fost adoptat marti in Senat. Alocatiile ar urma sa varieze intre 5 si 25 la suta din valoarea salarului de baza minim brut pe tara.

Initiativa a apartinut unor senatori PNL, dar toate partidele au sustinut actul normativ in ciuda raportului de respingere propus plenului de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala .

Motivatia pentru care comisia a respins modificarea legii 61/1993 a constat in faptul ca alocatia este un drept universal al copilului consfintit de Constitutie si nu a parintilor. Astfel, acordarea alocatiei in functie de veniturile parintilor creeaza discriminari intre copii si incalca prevederile legii fundamentale, conform Romania Libera.

Proiectul legislativ prevede majorarea anuala, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si protectiei Sociale, a cuantumului lunar al alocatiei pentru copii. Pentru a fi aprobat, proiectul trebuie sa fie aprobat si in Camera Deputatilor.

Alocatia cea mai mare o vor primi copiii care provin din familii cu venituri salariale mai mici de 1500 lei. Ei vor primi 25% din valoarea salariului de baza minim brut pe tara. Daca parintii castiga intre 1500 si 2000 lei lunar, copiii vor primi doar 20% din salariu minim brut , iar pentru venituri salariale de 2500-3000, parintii vor primi pentru copiii lor doar 15% din valoarea acestuia. 

Cea mai mica alocatie o vor avea copiii care au parinti cu venituri de peste 6000 lei, 5% din valoarea salarului de baza minim brut pe tara, iar 10% vor primi micutii nascuti in familii cu venituri intre 3500 si 6000 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea