Social

Alina Mungiu, acuzata de blasfemie

Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucuresti, Ioan Robu, a acuzat de blasfemie piesa de teatru Evanghelistii, de Alina Mungiu Pippidi.

Prelatul catolic a spus ca textul Alinei Mungiu il ridiculizeaza pe Christos, iar Biserica ar trebui sa intervina impotriva acestei lezari a valorii fundamentale a credintei. Piesa vorbeste despre un personaj animat de dorinta de putere, care ajunge intr-o academie greceasca din Asia Mica in timpul imperiului roman. Personajul e insotit de un profet blind si inofensiv, Iisus Christos. Textul, premiat de UNITER in 1992, a fost publicat in la New York si pus tn scena in Ungaria. Alina Mungiu ne-a declarat in replica: Imi pare rau ca monseniorul Robu, o persoana pentru care am mare respect, confirma prin aceasta declaratie ca la treisprezece ani de cind criticii de teatru au numit «Evanghelistii» cea mai buna piesa a anului din Romania, piesa a fost montata de un ungur si de un francez, romanii care au incercat fiind toti descurajati de asemenea presiuni. Oricine a citit Evanghelistii si nu s-a luat dupa zvonuri tabloide nu poate crede ca piesa il ridiculizeaza pe Iisus sau jigneste sentimentele cuiva. Daca Cioran e acceptabil pentru Biserica cu textul lui despre apostolul Pavel, daca Idiotul lui Dostoievski e acceptabil ca model ideal pentru Iisus, atunci si piesa mea e acceptabila. Daca nu, asta e, exista un pret al libertatii de gindire si sint dispusa sa il platesc. E cu totul inacceptabil dupa ce am obtinut in 1989 sa ne mai spuna cineva ce avem voie sa scriem si ce nu. Piesa va avea premiera romaneasca miine, la Ateneul din Iasi, in regia lui Benoit Vitse.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea