Social

#virusi periculosi europa #virusi periculosi # febra dengue europa # febra dengue #alerta medicala #virusi #alerta

Alerta medicala! Europa, invadata de virusi tropicali!

Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma si atrag atentia asupra faptului ca Europa ar putea fi invadata de virusi tropicali, care se transmit prin intepaturile de insecte. Unele dintre acestea au ajuns deja in Europa si se extind cu repeziciune. Este vorba despre febra Dengue si leishmanioza.

Incalzirea globala le-a permis tantarilor si capuselor sa prolifereze si sa se adapteze la diversitatea climatica a Europei. Astfel, aceste insecte au reusit in ultimul deceniu sa "invadeze" noi teritorii europene, creand focare de febra Dengue in Franta si Croatia sau de malarie in Grecia.

"Insa nu doar schimbarile climatice determina cresterea bolilor cu transmitere vectoriala in Europa. Este doar unul dintre multele determinisme - alaturi de globalizare, dezvoltarea socio-economica sau urbanizarea - care trebuie confruntate pentru a impiedica importul si raspandirea bolilor", a atras atentia profesorul Jan Semenza, membru al Centrului European de Controlul si Prevenirea Bolilor din Stockholm, potrivit mediafax.ro.

Punctul sau de vedere este intarit de Giovanni Rezza, de la Institutul Superior de Sanatate din Roma: "Lectiile din recentele focare ale virusului West Nile in America de Nord si a bolii Chikungunya in Caraibe si Italia subliniaza importanta evaluarii riscurilor legate de bolile vectoriale".

Tantarul-tigru asiatic este cel care transmite virusul cauzator de febra Dengue si Chikungunya, boli caracteristice regiunilor tropicale si subtropicale. In prezent nu exista vaccin impotriva acestor boli. Mai mult, in cazul Chikungunya nu exista nici tratament, fiind o boala relativ recenta, care a aparut brusc in anul 2013.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea